Ако отидете в Турция, сигурно е, че ще се сблъскате

...
Ако отидете в Турция, сигурно е, че ще се сблъскате
Коментари Харесай

Наслада за сетивата и лек за тялото: несравнимите ползи на турския чай

Ако отидете в Турция, несъмнено е, че ще се сблъскате с една неотменна традиция. По улиците, пред магазините, в кафенетата локалните постоянно са седнали към ниски масички и пият чай в дребни стъклени чашки. Лъжичките умерено разбъркват напитката и потракват по ръбовете на чашата. Почти всеки се е потопил в този дребен всекидневен обред.  Това е нещо, с което турците в действителност се гордеят и показват същински фетиш към него. Каква обаче е тази напитка и за какво е толкоз почитана от турските ни съседи?

Какво съставлява турският чай?

Турският чай е черен чай, който се отглежда по източното черноморие, където почвата е извънредно плодородна, а климатът мек и удобен. Когато растението е готово, листенцата му се берат, усърдно се изсушават, след което от тях се подготвя вкусният благоуханен чай.

 турски чай iStock

По достоверна рецепта в Турция чаят се пие мощно подсладен с бучки захар. Спрямо концентрацията на този тип чай, той се дели на три типа –  açık orta  или  t avşan kanı A çık   се споделя, когато чаят е ярък и по-лек,  orta  е чай, който е междинен или естествен по степен на централизация, а  t avşan kanı  е мощен, мощно съсредоточен чай, със мощен мирис.  Той е именуван от турците „ заешка кръв “, поради тъмночервения си цвят. Черният чай е богат на кофеин и действието му е еднакво на това на кафето.

Защо обаче да пиете черен чай или по този начин наречения турски чай? Със сигурност единствената причина за потреблението на топлата напитка не е единствено несравнимият комфорт, който носи тя. Съществуват голям брой позитивни за здравословното ни положение прерогативи, поради което е добре да пием точно черен чай.

 турски чай iStock

В този тип чай се съдържат извънредно доста потребни съставки като кофеин и антиоксиданти (катехини, танини, гуанини и ксантини) . Съдържат се още а минокиселини, протеини, минерали, флуорид и полифеноли. Освен, че е с извънредно прелестен усет и с кондензиран мирис, той е прочут с това, че е безпаричен на калории. Затова е доста известен измежду почитателите на здравословния метод на живот и даже е желан пред кафето.
 Чай съгласно кръвната група  Чай съгласно кръвната група  Чай съгласно кръвната група  Чай съгласно кръвната група
За какво ни оказва помощ турският чай?

Фитохимикалите, които се съдържат в растението черен чай, работят заздравяващо на костите, защищават от развиването на артрит и остеопороза.

Изобилие от антиоксиданти. Всички знаем какъв брой са потребни антиоксидантите – в черния чай те в действителност са извънредно доста като състав. Действието им защищава ДНК-то от увреждане, провокирано от химикали или тютюнопушене. Смята се, че точно антиоксидантите пазят организма от появяването на някои типове рак. Антиоксидантите понижават риска от възпаления в кръвоносните съдове. Също по този начин са и извънредно подобаващи при диети и предпочитание за намаляване.

 турски чай iStock

Действа благотворно на имунната ни система като я укрепва и усъвършенства. Танините, съдържащи се в черния чай, са потвърдили своята мощ в предварителната защита от грипни и вирусни положения.
 Пробвахме коректор №1 в Европа * Edna предлага Пробвахме коректор №1 в Европа*
Интересното при черния чай е че с помощта на една от съставките си – L-теанин, той работи по едно и също време успокояващо, понижава равнището на стрес и оказва помощ при главоболие, само че и в същото време усъвършенства концентрацията.

Този тип турски чай има мощни противовъзпалителни свойства. Благодарение на тях той има силата да понижава риска от появяването на сърдечно-съдови болести.

Това са единствено част от преимуществата на турския чай. Както ви разказахме това е черен чай, който от време на време се примесва с други съставки за приемане на по-интересен усет. Нашият съвет е да се потопите в ритуала на изразходване на турски чай и да оставите сетивата ви да се насладят на несравнимия му мирис.

 турски чай iStock

Споделяме с вас класическата рецепта за подготвяне на апетитен и потребен турски чай:

Необходими артикули:

- турски чай - 5 с.л.

- захар - на усет

Начин на подготвяне:

За приготвянето на традиционен турски чай ще ви би трябвало двоен чайник или два чайника един върху различен.

Напълнете долния чайник с вода, а в горния сложете черния чай. Сложете да се вари на сдържан котлон, като би трябвало да се вари 5 минути след завирането и да се снеме от котлона.

Оставете чайниците да починат за 1 минута, след което залейте чая в горния чайник с 2 пръста вода от долния. Върнете още веднъж чайниците на котлона един върху различен и запарете за 15-20 минути на слаб котлон.

Разпределете чая в транспарантни стъклени чашки и го поднесете парещ, като подсладите на усет.
 5 изгоди за здравето, в случай че пиете чай всеки ден  5 изгоди за здравето, в случай че пиете чай всеки ден  5 изгоди за здравето, в случай че пиете чай всеки ден  5 изгоди за здравето, в случай че пиете чай всеки ден
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР