Ако очите са прозорецът към душата, то лекарите посочват, че

...
Ако очите са прозорецът към душата, то лекарите посочват, че
Коментари Харесай

Защо се появяват бели петна по ноктите?

Ако очите са прозорецът към душата, то лекарите показват, че ноктите за прозорец към вашето общо здраве.

Физическият тип на естествените ви нокти постоянно може да предложи улики за това какво се случва в тялото. Според Mayo Clinic, да вземем за пример аномалиите на ноктите, като вдлъбнатини, могат да бъдат симптом на автоимунно заболяване. Жълтото или зеленото обезцветяване може да допуска недостиг на витамини, а рухването на ноктите може да е симптом на псориазис.

Друг забележим знак по ноктите, който не трябва да се подценява, са белите петна. „ Те могат да бъдат свързани със здравословен проблем или неправилна грижа за ноктите “, споделя Ема Ескандер пред InStyle, написа Tialoto.bg.

По-надолу ще научите какво да вършиме, когато видите бели петна по ноктите си, в това число и по кое време е редно да посетите доктор.
Какво значат белите петна по ноктите?
Белите петна по ноктите могат да значат няколко неща, само че най-честата причина е неприятната грижа.

„ Когато белите петна се намират в нокътната плочка и не могат да бъдат отстранени елементарно, те се назовават точковидна левконихия и се дължат на контузия на нокътната матрица, известна още като зоната на полумесеца, откъдето пораства нокътят “, изяснява доктор Дана Стърн пред InStyle. Тези бели петна ще порастват дружно с нокътя и са изключително постоянно срещани при деца, които са склонни към контузии и също по този начин имат доста по-тънки и по-малки защитни нокътни плочки.

Носенето на лак за нокти за нескончаем интервал също може да аргументи бели петна по ноктите. Те се назовават кератинови гранули. Добрата вест е, че те могат да бъдат елементарно отстранени, като си дадете отмора от маникюри и педикюри. Също по този начин се уверете, че нокътят ви е задоволително хидратиран.

Друг тип бяло леке по нокътя е известно като бяла повърхностна онихомикоза. Този тебеширен бял аспект се дължи на гъбички, които нахлуват в повърхностните пластове на нокътната плочка.
Каква е повода?
Има огромно неправилно разбиране, че белите петна по ноктите са породени от недостиг на калций. Д-р Стърн обаче споделя, че това е мит. Белите петна, породени от контузия по нокътя, нормално се дължат на нападателен маникюр. Тук приказваме за потреблението на електрическа пила или по-силно избутване на кожичките с железен инструмент. Ако техниката за маникюр ви предизвиква болежка или бели петна по ноктите, е време да промените мястото.

По същия метод се получават и кератиновите гранулации, тъй като горните пластове на нокътните кафези се отстраняват дружно с лака, оставяйки след себе си бели петна по нокътното легло.

И най-после, повода за гъбичките по ноктите може да бъде резултат от няколко рискови фактора, като понижен приток на кръв заради стареене, излагане на бактерии или отслабена имунна система. Когато забележите гъбички по ноктите, най-добре е да посетите кожен лекар, с цел да обсъдите вероятните аргументи и лекуване за вас.
Как да премахнем белите петна?
Когато белите петна по ноктите се появят след контузия, не можете да извършите доста, с цел да премахнете обезцветяването, с изключение на да бъдете търпеливи. Отстраняването на тези бели петна изисква изчакване на нокътя да израсне, тъй като те са ситуирани на нокътната плочка, а освен на повърхността.

Дерматолозите акцентират, че би трябвало да се грижите добре за ноктите си, с цел да се избегне всякаква контузия или малтретиране. Бъдете деликатни при почистването им и не търкайте прекомерно доста. Не използвайте прекомерно абразивни артикули, които могат да нарушат целостта и здравината на нокътя. Също по този начин е значимо да наблюдавате по какъв начин маникюристът ви отстранява лака, като той не би трябвало да нарушава нокътното легло по никакъв метод.

За да премахнете белите петна, породени от дълготрайно носене на лак, доктор Стърн предлага леко гланциране на повърхността на ноктите и третирането им с хидратиращо масло или вазелин. Също по този начин е хубаво да извършите пауза от няколко седмици, в която не лакирате ноктите, с цел да помогнете за лекуването на кератиновите гранулации.

Избирането на лакове за нокти без евентуално нездравословни съставки може да помогне и при кератинови гранули. Д-р Ескандер предлага да употребявате артикули, при които формулите са с надпис „ 7-free “ или по-високи. Това значи, че те не съдържат седем или повече от най-токсичните химикали, намиращи се в множеството обичайни лакове.

Друг метод за попречване на кератинови гранули е да се уверите, че постоянно употребявате главно покритие за отбрана на повърхността на нокътя. Избягвайте да отлепяте гел лака сами, защото това може да докара до съществени проблеми. Също по този начин се пробвайте да ограничите продължителността на времето, през което държите един лак, защото колкото по-дълго остане той, толкоз по-вероятно е да аргументи бели петна.

За да се отървете от белите петна, породени от гъбички, ще е належащо посещаване при кожен лекар, с цел да разберете повода и опциите за лекуване.

За да предотвратите появяването на гъбички по ноктите, уверете се, че вършиме своето изследване, когато избирате салон за маникюр и, че в него се употребяват принадлежности за еднократна приложимост. Ако нямат такива принадлежности, то искайте да почистват пред вас всичко, което употребяват.

Ако белите петна по ноктите не изчезнат след два до три месеца, би трябвало да се консултирате с кожен лекар за спомагателна експертна оценка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР