Ако обмисляте как да станете финансово независими и да се

...
Ако обмисляте как да станете финансово независими и да се
Коментари Харесай

Искате финансова независимост? Отговорете първо на един въпрос

Ако обмисляте по какъв начин да станете финансово самостоятелни и да се пенсионирате рано, бъдете подготвени да обърнете с краката надолу обичайните правила за персонални финанси.

Спестявайте и инвестирайте огромна част от своите доходи в този момент и може да се пенсионирате през 40-те, 30-те или даже 20-те си години.

Зад граница тази философия е позната като FIRE (б.а. - абревиатурата financial independence, retire early в превод на български значи “финансова самостоятелност, ранно пенсиониране ”) и набира все по-голяма известност.

Има доста конкуриращи се хрумвания по какъв начин това да бъде реализирано. Някои хора усилват спестяванията си за сметка на извънредно спестовен метод на живот. Други залагат на няколко източника на доходи, с цел да натрупат положение.

Независимо кой метод изберете, преследвайки FIRE, би трябвало да си зададете един въпрос, споделя Джим Крайдър, сертифициран финансов съветник, който е профилиран в работата с млади клиенти, преследващи финансова самостоятелност.

И въпросът е - Защо желая да бъде финансово самостоятелен?

Макар отговорът на въпроса да ни води разумно до различен въпрос - " А за какво да не желая? ", ще установите, че гледната точна на хората е по-разнообразна.

Някои хора желаят да прекарват повече време със фамилията си, да се концентрират върху здравето и благоденствието си. Други жадуват да преследват пристрастеността си. Трети желаят да отхвърлят покачвания или да стартират личен бизнес, споделя Крайдър.

Не постоянно става дума за отвращение да се работи, добавя той.

Разбирането на вашето “защо ” е основно, продължава Крайдър, защото ще ви помогне да вземете решения по отношение на финансите си.

Ето рамката за взимане на решения, която Крайдър предлага, с цел да ви помогне да увеличите оптимално финансовия си живот.

Рамката за взимане на FIRE решения

Освен в случай че не спечелите от лотарията, натрупването на спестявания за ранно пенсиониране изисква жертви. Може да значи отвод от вървене на ресторант или други сходни практики.

Необходими са компросими. Ако можете да формулирате какво е значимо за вас, визията ви ще е ясна. Ще харчите парите си по ефикасен метод, добавя Крайдър, написа CNBC.

За да усили оптимално финансовата успеваемост на своите клиенти, специалистът предлага рамка за взимане на решения.

Ценности

Има ваше “защо ”. За да помогне на клиентите си да схванат кое е тяхното, той им задава въпроси като:

Ако доктор ви каже, че ви остават пет години живот, какво бихте трансформирали?

Ако разберете, че имате 24 живот, ще съжалявате ли за нещо, което не сте създали, или за нещо, което не сте станали?

Отговорите ви може да включват потреблението на парите ви, с цел да получите най-много качествено време със фамилията си. А може би постоянно сте желали да бъдете собствен личен началник? В идеалния случай всичките ви финансови решения занапред нататък би трябвало да се базират на вашите съществени полезности.

Цели

Докато полезностите са статични, задачите ви може да се трансформират с времето, споделя Крайдър.

Ако да бъдете със фамилията и навън е измежду вашите полезности, може би една от задачите ви е да пътувате със своите деца или да си купите къща в планината.

Целите ви не е наложително да бъдат финансови, отбелязва специалистът.

Решения

Тук би трябвало да започнете да вършиме взаимни отстъпки. Проучването на вашите полезности и цели може да ви помогне да бъдете решителни по отношение на ръководството на разноските и натрупването на спестявания.

Крайдър предлага да си визиите своето бъдещо аз.

Ако живеете съвършения си живот, кои са нещата, които сте създали вярно? И назад, в случай че бъдещото ви аз към момента работи много след 65-годишна възраст и не е постигнало задачите си, какво се е объркало?

Най-честите пояснения са, че сте траяли д харчите пари за неща, които не са значими, че ви е било боязън да поемете риск и да излезете от зоната си на комфорт.

Действия

Целта на предходните три стъпки е да ви накара да не се колебаете, когато пред вас се изправят значими решения. Във вашето бъдеще къщата в планината зависи от това дали ще намалите разноските за вечери на открито. На доктрина е по-лесно за устоите на желанието си, в сравнение с процедура. Затова би трябвало да сте подготвени да го постигнете.

Когато пред вас има такива кръстопътища, а такива ще има доста, не съм аз този, който ще ви спре да се отклоните от пътя. Това сте самите вие, споделя Крайдър.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР