Ако обмисляте да смените работата си, 2024 г. може да

...
Ако обмисляте да смените работата си, 2024 г. може да
Коментари Харесай

5 тенденции в наемането, които променят трудовия пазар през 2024 г.

Ако обмисляте да промените работата си, 2024 година може да е подобаващата година. От броя на евентуалните свободни работни места до квалификацията, която ще ви е нужна, претендентите могат да намерят по-приятелски надъхан пазар на труда, изключително в региона на технологиите.

Някои от новите критерии за асортимент обаче може да значат, че ще би трябвало да актуализирате автобиографията и профила си в LinkedIn. Анализ на Fast Company предвижда пет нови трендове за наемане на чиновници през новата година:

1. Компаниите ще търсят от ден на ден хора

Съкращенията и замразяването на назначенията, които се случиха през тази година, ще приключат, споделя Том Гимбел, създател и основен изпълнителен шеф на LaSalle Network, компания за асортимент на личен състав. " Три четвърти от фирмите, с които работим, възнамеряват да усилят броя на чиновниците си през 2024 година ", прибавя той.

Гимбел споделя, че съществува и заплаха за тази вероятност: " Ситуацията в Украйна и Близкия изток може да повлияе на всичко, както се случи по време на пандемията и Голямата криза през 2009 година "

2. Оборотът се забавя

Голямата оставка завърши и прахът стартира да се утаява, споделя Брандън Стивънс, основен изпълнителен шеф на Scoutr, платформа за наемане на личен състав.

" Много хора остават на позициите си ", споделя той. " Те не бързат и са доста по-методични и доста по-преднамерени в преместването си. Не виждате напускания, които да се случват непринудено. "

Според Стивънс фирмите също са все по-методични в построяването на своя набор от гении. " Предприятията са по-съзнателни във връзка с своята работодателска марка ", споделя той. " Партнирахме си с Gartner и те назовават това цикъл на оживление.

3. Икономика основана на уменията

Традиционно множеството организации работят по модел, основан на позицията, споделя Стивънс. За да запълнят дадена роля, мениджърите работят със експерти по човешки запаси, с цел да изготвят длъжностна характерност. Този способ обаче се трансформира, защото доста компании слагат по-голям акцент върху уменията.

Според Стивънс моделите, основани на умения, разрешават на фирмите да основат база данни с умения, характерни за съответната организация. Мениджърите, отговарящи за наемането на чиновници, могат по-добре да плануват кой може да влезе в тази роля и да се показа добре въз основа на своя капацитет.

Компаниите ще гледат повече на поведенческите умения, в сравнение с техническите, прибавя Люси Бомонт, управител на решения и водач за SHL, платформа за ръководство на гении.

" Фокусът върху техническите качества оказа помощ на HR да наемат хора, които могат да се оправят с работата и да реализират резултати бързо ", споделя тя. " И въпреки всичко темпото на измененията и появяването на нови умения ще значи, че организациите ще изпаднат в непрекъсната конкуренция за намиране на хора с последните и най-модерни механически качества. "

Бомонт чака фирмите да стартират да откриват хора с еластичност при усвояването на нови умения, които могат да вземат решение проблеми и да споделят своите открития с сътрудниците си.

Преминаването от модел, основан на длъжности, към подобен, основан на умения, може да усили продуктивността и задържането на чиновници, като усъвършенства морала, споделя Стивънс. " Това е нещо напълно ново в света на труда ", прибавя той.

4. Компаниите още веднъж възприемат отдалечената работа

Стремежът за връщане към офиса се забавя, защото фирмите признават полезностите на работната мощ за баланс, еластичност и самостоятелност, споделя Лора Даниелс, основен шеф на личния състав в Typeform.

" Този подтик значително е резултат от офисните площи, от които фирмите към момента не могат да се освободят, както и от неналичието на нововъведения, които да вземат решение проблемите на отдалечената работа ", споделя тя.

Даниелс предвижда, че фирмите още веднъж ще приветстват отдалечената работа, когато договорите им за наем изтекат и се появят нови принадлежности за възстановяване на асинхронното съдействие. Работодателите ще премислят работните пространства с по-малки площи за целеустремено съдействие.

" Помислете за това по следния метод: Когато е бил изобретен автомобилът, хората са си купували коли доста преди да има автомагистрали ", споделя тя. " Работата от разстояние е същата. Докато се нагаждаме, опитвам и вършим нововъведения, няма да мине доста време, преди инструментите и технологиите да наваксат, с цел да създадат отдалечената работа безпроблемна. "

5. AI няма да повлияе на назначенията

Ако се притеснявате, че ще загубите работата си поради изкуствения разсъдък, Гимбел споделя, че можете да се успокоите - към този момент. AI не е проблем за 2024 година

" Компаниите, които се оправят чудесно, ще наемат хора, тъй като желаят да продължат да се развиват ", споделя той. " Те ще се опитат да внедрят изкуствения разсъдък, само че към момента не могат да оставят всичките си яйца в тази кошница.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР