Ако обичате да пътувате назад във времето с истории за

...
Ако обичате да пътувате назад във времето с истории за
Коментари Харесай

За цената на мечтите и чувствата в българския роман, задължителен за феновете на „Бриджъртън“

Ако обичате да пътувате обратно във времето с истории за обич, изкуство и алтернативи,  „ Любовта на музата “ е за вас. Вторият разказ на Ангелина Ангелова ни придвижва във Викторианската ера, където ориста сервира на една жена борба сред своята пристрастеност към оперната сцена и любовта, която не е очаквала.

Макар жанрът историческа романтика да води началото си от 19 век с произведения, чиито герои живеят епохи по-рано, той нашумя изключително през последните години с екранизациите на хитовата поредица „ Бриджъртън “. И не щеш ли създателите у нас към този момент все по-смело и сполучливо протягат ръка към него, за наше наслаждение!

По мотив премиерата на новата ѝ книга  Ангелина Ангелова ни споделя за очарованието на предишното, цената на фантазиите и кого би желала да види на екран в облиците на личните си герои. А на в София ще състои формалното показване на книгата, когато ще може и вие самите да си поприказвате с авторката!

Как стартира любовта ти към писането и дълъг ли беше пътят до издаването на дебютния ти разказ „ Сърцето помни “ от 2022 година ?

Пиша осъзнато от младеж и писането постоянно ми е доставяло голямо наслаждение. Отне ми доста време да се реша да напиша разказ, тъй като допреди „ Сърцето “ пишех единствено разкази. Бих споделила, че не беше елементарно, само че си заслужаваше всяка крачка по пътя.

 Ангелина Ангелова Николай Колев

„ Любовта на музата “ е твоята втора книга, още веднъж историческа романтика. Кои заглавия и герои те възпламениха по този актуален род, и имаш ли обичани романи от времевия интервал в книгата?

Лайза Клейпас и Джули Ан Лонг са ми безспорни любимки, стане ли дума за историческа романтика. Но и двете пишат за Регентския интервал, до момента в който аз избрах Викторианска Англия. Както неотдавна сподели една другарка – никой не написа за Викторианска Англия, тъй като е единствено високонравствo и досада . Е, постарах се да предложа една друга позиция за епохата.

Защо избра тъкмо Викторианската ера за сюжета ?

Обичам провокациите. Но шегата настрани, тези няколко десетилетия са наситени с толкоз доста събития, че умерено мога да напиша още десетина книги. Географски открития и завоевания, софтуерно развиване, открития в науката, развиване в обществото.

Викторианската ера е като нашата казанлъшка „ Долина на тракийските владетели “, където не си потърсил, там не си разкрил нещо забавно.

 Ангелина Ангелова Николай Колев

Главна героиня в „ Любовта на музата “ е жена, чиято фантазия е да бъде оперна певица, само че проектите ѝ ненадейно се объркват. Казваш, че обликът на Теофилия е бил най-голямото предизвикателство за теб при писането. Какви запаси употребява и мъчно ли се основава меродавен облик на смела и самостоятелна героиня от тези времена ?

Имам шанса една от най-близките ми приятелки да е приключила музикално учебно заведение. Сверявах всичките си изследвания с нея. Беше много занимателно да си съпоставяме знанията, само че и извънредно потребно за мен, тъй като тя има и удобен опит, освен научен. По отношение на независимостта, още веднъж не беше елементарно – епохата в действителност е била извънредно тесногръд настроена. Независимостта, свободното мислене е идвало с тежка цена.

За мен беше значимо да основа реален облик на жена, която знае какви последици ще имат нейните дейности, само че избира да извърши фантазиите си пред това да има угодно за близките държание.

„ Любовта на музата “ преплита тематики като персонален избор, мястото на дамата в обществото, салдото сред персонален живот и кариера. Ти самата по какъв начин се справяш с жонглирането сред тях като модерна жена от 21 век ?

Никак не ми е елементарно. Налага се да жертвам огромна част от свободното си време, с цел да пиша. Но с две дребни деца, свободното ми време принадлежи главно на тях и значително пъти съм си мечтала да имам по няколко спомагателни часа в денонощието.

 Ангелина Ангелова Николай Колев

„ Любовта на музата “ е определяна като наложително четиво за феновете на „ Бриджъртън “. Самата ти почитател ли си на поредицата, имаш ли обичани герои или моменти, които очакваш да видиш и в едноименния сериал ?

„ Бриджъртън “ е по едно и също време болежка и панацея за мен, въпреки и да се разминаваме в епохите, жанрът на моите книги и на Джулия Куин е еднакъв. И тъй като имах огромни терзания, че хората може да съпоставят, взех решение, че няма да ги чета. А сериалът виждам, откакто си завърша ръкописа. Нещо като премия – по този начин изгледах първи сезон, откакто завърших с работата по „ Сърцето помни “ и особено се постарах да свърша по-рано с „ Любовта на музата “, с цел да виждам втори сезон, когато излезе. Нямам самообладание за сезона с Бенедикт, признавам си, любим ми е от първи сезон. А и ми е обичан типаж като мъжки персонаж.

Ако „ Любовта на музата “ получи своя лична екранизация, кои артисти би желала да видиш в функциите ?

В Инстаграм приятелите ми знаят – Хенри Кавил несмущаемо ще получи всички мъжки функции за всяка една моя книга , без значение дали основният воин е рус, брюнет, висок, невисок. Страшно доста одобрявам харизмата на Ана де Армас и ми се коства, че ще е идеална за ролята на Теа.

 Хенри Кавил Ана де Армас Getty

Родом си от Варна. Кои за теб са най-романтичните места в града ? Има ли такова, което би употребила за сцена от „ Любовта на музата “ ?

Преди няколко дни построиха панорамна площадка в посока Галата. Градът е разстелен като длан пред очите и вечер всички светлини го трансформират в една средиземноморска приказка. Друго обичано място са ми буните и крайморската алея. Соленият въздух, вятърът, даже чайките – става ми хубаво единствено като ги изброявам. Морският фар и лунапарка на морска също също са ми обичано място. А в случай че би трябвало да предпочитам място за сцена от „ Любовта на музата “, несъмнено ще е Летния спектакъл. Прекрасна сцена, която трепти от изкуство.

Премиерата на книгата следва на 10 май. Какво да чакаме от събитието ?

Да ме видите извънредно развълнувана
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР