Ако обичате чесъна, имате много причини да го хапвате всеки

Ако обичате чесъна, имате много причини да го хапвате всеки ...

Странични ефекти от ежедневната консумация на чесън


Ако обичате чесъна, имате много причини да го хапвате всеки ден. Ежедневната консумация на чесън има някои здравословни ползи, особено през есента и зимата, когато ни е нужен по-добър имунитет срещу вирусни и други инфекции. Според проучване, цитирано от healthline.com, консумацията на чесън всеки ден може да осигури редица ползи за здравето. Една от най-съществените сред тях е подобряването на имунитета.

Тези свои качества чесънът дължи на антиоксидантите в състава си, преди всичко на съединенията, съдържащи сяра.

Чесънът има благоприятни свойства и за сърдечносъдовата система. Той може да подпомогне и стабилизирането на кръвната захар. Полезен е и в контрола на холестерола. Ежедневната консумация стимулира и мозъчната дейност, подобрявайки състоянието на нервната система.

В допълнение чесънът е нискокалоричен, което го прави чудесен за всяка диета за отслабване. За сметка на малкото калории той съдържа богат набор от витамини и минерали. Сред тях са сяра, фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, йод, хлор, витамините В, С, А, К. Богат източник е и на антиоксиданти.

Какви могат да са потенциалните странични ефекти от ежедневната консумация на чесън?

Чесънът е изключително здравословен и важен за функциите на редица органи и системи, но може да има потенциални странични ефекти, според Американския национален здравен институт.


По публикацията работи:

Източник: dnes.bg