Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си

...
Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната

Ако нямаме постоянен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната. Следващият ни прозорец за участие ще е през 2026 година. Това сподели някогашният финансов министър Симеон Дянков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Според него решението на служебният кабинет да не внесе бюджет за 2023 година е било вярно. „ Първо от „ Промяната ", след това от Българска социалистическа партия, допускам и другите партии като ГЕРБ, щяха да бъдат принудени и те да наддават ", разяснява той.

Нов бюджет обаче би трябвало да има напролет, съобщи финансистът. „ В края на март, началото на април е лимитът. За да влезем в еврозоната, на нас ни би трябвало постоянен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. Това значи постоянно държавно управление. Не постоянен бюджет със служебно държавно управление, а постоянен бюджет с постоянно държавно управление ", акцентира Дянков.

Действията, които държавното управление може да предприеме за преодоляване на инфлацията, са въвеждане на краткотрайни ограничения като таван върху цените на някои хранителни артикули. „ Това като краткотрайна мярка може доста бързо да укроти инфлацията. Много по-добра мярка е от това, което се приказва непрекъснато - за понижаване на Данък добавена стойност на някои артикули. Хляб, сирене, яйца масло, артикули в действителност от първа нужда. Това, което междинното българско семейство употребява всеки ден. Смятам, че служебното държавно управление може да мисли за това. Това би трябвало да мине първо през решение на Министерски съвет и по-късно с решение на Народното събрание ", счита финансистът.

Ако това не стане, съгласно него през зимните месеци могат да се чакат съществени обществени проблеми.

Овладяването на високата инфлацията у нас, която е над 5% над междинната за Европейски Съюз, е условия за приемането ни в еврозоната, напомни Дянков. „ Нашето държавно управление и парламент би трябвало да го създадат доста бързо - сред декември и април 2023 година, с цел да има въздействие по Маастрихтските критерии ", изясни специалистът. Ако това не се случи, датата 2024 година автоматизирано става 2026 година

Дянков съобщи, че продължава да бъде оптимист, че ще има постоянно държавно управление към средата на януари с третия мандат „ Смятам, че трети мандат на „ Български напредък " с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ще успее, тъй като имат огромен интерес да създадат държавно управление. Точно тъй като както Българска социалистическа партия, както и ГЕРБ имат огромен интерес да провеждат постоянно държавно управление ", предвижда той.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР