Ако нямам нищо друго за ядене, мога ли да ям

...
Ако нямам нищо друго за ядене, мога ли да ям
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако ядем кучешка или котешка храна?

„ Ако нямам нищо друго за ястие, мога ли да хапвам от храната на кучето, без да се разболея? “ – пита Маркъс Г., четец на TodayIFoundOut.

Краткият отговор е, че, въпреки кучешката храна да не наподобява изключително апетитна и (вероятно) да не е по никакъв начин вкусна за нас, да – значително тя е безвредна за хората. С някои предизвестия.

Въпросът е от какви хранителни субстанции имат потребност животните, и от какви – ние. И, несъмнено, какви съставки съдържат готовите храни, които се оферират на пазара.

Хранителните потребности на кучето са разнообразни от тези на другите животни, в това число и индивида. Кучетата имат потребност от повече мазнини спрямо хората, защото те са главният  им енергиен източник. Те имат потребност и от повече протеини за създаване на мускулна маса, и доста по-малко въглехидрати (които подкрепят храносмилането им) спрямо хората. Кучетата могат сами да синтезират витамин С и нямат потребност да го получават от храната. Въпреки другите хранителни потребности днешните кучета ядат това, което и първите им питомни прадеди – остатъците от човешката храна. Комерсиално публикуваните храни за кучета нормално съдържат „ остатъчните артикули от човешкото хранително произвеждане “ – или с други думи, хората взимат каквото им би трябвало от домашни животни, които отглеждат за храна; останалото отива за другите домашни животни. Според американската Асоциация за надзор на фуражите и животинските храни, това е изцяло задоволително, в случай че рецептата дава отговор на питателните потребности на кучетата. Означава също по този начин, че кучетата са се приспособили да ядат огромно разнообразие от храни. Много сухи храни съдържат ориз, пшеница и други растения, а също така са богати на разнообразни витамини и минерали.

Не е същото ситуацията с котките. Те би трябвало да ядат доста повече месо поради съществуването на аминокиселината таурин, която е налична единствено в животинските артикули. За разлика от хората и други животни, котешкият организъм не може самичък да създава таурин и би трябвало да си го набира от храната. Ако не го получават, те бързо и трайно ще ослепеят, наред с други затруднения. Това важи и за други съставки. Котките имат потребност от скотски протеини, с цел да си набират нужните хранителни субстанции. Те също по този начин имат потребност от повече тиамин, витамин А и витамин С, в сравнение с кучетата и хората. Без храна, която съдържа повече от тези субстанции, котките ще бъдат недохранени. В комерсиално създадените храни за котки редът на съставките е изключително значим – първото нещо в листата е главната съставна част и останалите са в низходящ ред. Накратко: котките не могат да ядат единствено останки от човешката храна. А могат ли хората да ядат котешка?

На доктрина поради способността на човешкия организъм да се приспособява към най-разнообразни хранителни източници, хората могат да ядат както кучешка, по този начин и котешка храна, без значение дали от консерви или на гранули, но… в лимитирано количество.

Например, постоянният висок банкет на витамин А на животинска основа (от който в котешката храна има много огромно количество) при хората може да аргументи безчет съществени, даже съдбовни затруднения. Поради тази причина, витаминните добавки с положително качество витамин А на растителна основа посредством каротеноиди, като бета-каротин. В този случай, в случай че тялото ви се нуждае от повече витамин А, то ще трансформира бета-каротина във витамин А; в случай че не, няма. Идващия от месото витамин А към този момент е във формата, която се употребява от организма и може да се предозира.

С други думи: не би трябвало да ядете котешка храна всеки ден за закуска.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР