Ако няма нови номинации, ще продължим в сряда от 10

...
Ако няма нови номинации, ще продължим в сряда от 10
Коментари Харесай

Вежди Рашидов разпусна НС до сряда, след като нямаше нови номинации за председател

" Ако няма нови номинации, ще продължим в сряда от 10 часа. При тази патова обстановка не виждам какво може да създадем. Тъкмо ще имаме повече време за размисъл ", сподели Рашидов.  

Той обаче смъмри Кирил Петков за изявлението му, че последният парламент не е приел никакви закони. " В предходния парламент не е да не са признати закони, а са признати 53 ", съобщи Рашидов, разпускайки депутатите да почиват през Великденските празници. С това първото съвещание ще продължи в сряда, 19 април. 

Предложението на ПП-ДБ остава същото - двете най-големи парламентарни групи да излъчат ръководители, които да се редуват на ротационен принцип, само че съгласно ГЕРБ-СДС това не е удачният вид. 

Коментари преди началото на съвещанието:

" Ситуацията не е патова, пленарното съвещание ще продължи до момента в който бъде определен ръководител. Убеден съм, че през днешния ден или идната седмица ще бъде определен подобен ", разяснява пред Петър Петров от " Възраждане ". Той не се ангажира с прогноза дали има вид Вежди Рашидов още веднъж да бъде определен за ръководител на Народното събрание, по образеца на 48-ия парламент.

" Трябва да завърши процедурата по желание на ръководител, по-късно е заложена точка за анулация на великденската почивка, която е в границите на 2-3 дни. " Възраждане " сме внесли законопроект за правосъдната власт, който планува опция за следствие на основния прокурор и ръководителите на възходните съдилища, както и други структурни промени в правосъдната власт ", изясни Петров. 

Самият Вежди Рашидов от ГЕРБ, който в предишното Народно заседание се трансформира в компромисна фигура на ръководител, с цел да тръгне работата на Народното събрание, не отговори съответно на журналистически въпрос подготвен ли е още веднъж да поеме тази роля: " Правя взаимни отстъпки в името на българския народ, само че се надявам да има избор на ръководител на Народно събрание ". И се пошегува: " Като за папата ще чакаме белия пушек ". Той посочи, че с цел да има решение за анулация на великденската почивка на депутатите, преди този момент би трябвало да има определен ръководител.

Снимка: БТА

" Срамна демонстрация на парламентаризъм " - по този начин назова Станислав Балабанов от " ИТН " невъзможността през вчерашния ден да бъде определен ръководител. " Още първоначално изпадаме в патова обстановка. Вчера Има Такъв Народ съзнателно гласоподава в поддръжка на Росен Желязков, с цел да покажем, че е значимо тази институция да стартира работа ", изясни той. Балабанов е безапелационен, че предлагането за ротация на ръководителя е противоконституционно.

" Предложеният от нас метод за ротационно председателство не е противоконституционен. Става дума дума за подмяна на ръководителите през избран период от време и тя се основава на джентълменско съглашение ", изясни от своя страна пред публицисти Надежда Йорданова , представител на ПП-ДП. На въпрос на Българска национална телевизия значи ли това настоящият ръководител да подаде оставка и да се влезе в процедура по желание на нов ръководител, Йорданова отговори " Да, тъкмо по този начин ". 

По думите на това, че не са предложили техен претендент за ръководител на Народното събрание и че са дали своят вот " въздържал " се и са предложили ротационен принцип, е компромис от страна на ПП-ДБ.  " Решихме да предложим този вид въз основата на европейските модели - да има ротация - " джентълменско съглашение ". На всеки два месеца се прегласува ръководителят на Народното събрание и ръководителят на правна комисия. Нека да сложим обозрим интервал, в който да имаме значими цели какво ще се случи. Аз не приказвах за общи понятия и концепции. Аз споделих, че имаме едни проблеми, закони, които би трябвало да се одобряват и политики, които би трябвало да се случат и влязохме в доста практични детайли ", изясни Петков.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък прикани медиите: " Не се връзвайте на приказките за законодателни начинания. Трябва да се разиска политическо болшинство за избор на държавно управление, всичко друго е прахуляк в очите. Докато няма болшинство, ще идваме и ще си отиваме, месецът ще върви. Политическо болшинство има, двете най-големи партии да седнат и да се схванат ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР