Граничната стена се извисява над спирането на Конгреса

...
Ако някой започва да се притеснява от граничната стена, искам
Коментари Харесай

„Ако някой започва да се притеснява от граничната стена, искам да кажа, че честно казано, отговорът ми е:  Целуни ме**,  републиканецът Чип Рой от Тексас каза пред CBS News, докато прави още едно дълго пътуване между събитията в Тексас, четири седмици преди задаващото се затваряне на федералното правителство.

Двадесет и шест дни преди крайния срок за предотвратяване на задънена улица, която застрашава правителствените операции и сътресение за икономиката на САЩ, разширената южна гранична стена изглежда като извисяващо се препятствие. Дори преди да бъде построен.

Членовете на Камарата ще се върнат във Вашингтон следващата седмица, изправени пред трудната задача да прокарат почти дузина сметки за годишни разходи през поляризирана и спорна камара на Конгреса.

Първата поръчка изглежда е план от 62 милиарда долара за финансиране на Министерството на вътрешната сигурност, дебат, който е планиран да започне в комисията по вътрешния ред един ден след като нацията проведе служби за оплакване на жертвите от терористичните атаки от 11 септември.

Законопроектът на Камарата включва редица спорни елементи, вариращи от намаляване на финансирането за правителствени програми за многообразие до намаляване на хуманитарни програми и програми за климата. Но може би най-големият и най-парализиращ източник на спорове е инвестиция от няколко милиарда долари в разширяване на стена по южната граница.

Републиканците в Камарата на представителите подкрепят разширяването на граничната стена от няколко години, повтаряйки стълба на кампанията на бившия президент Доналд Тръмп. Законопроектът на републиканците в Камарата на представителите за финансиране на Министерството на вътрешната сигурност, който може да стигне до залата до средата на септември, ще отпусне 2,104 милиарда долара за изграждане и разширяване на южна гранична бариера.

Рой, чийто район включва голям част от Тексас, северно от Сан Антонио, има място в комисията по правилата на къщата, която е насрочила изслушването на 12 септември, за да обсъди дали да прехвърли законопроекта за разходите в залата.

Говорейки с CBS News, Рой каза: „Това е изключително важно.  Трябва да го направим. Ние платихме за това. Има части (от стената), които ръждясват.“

Рой каза, че администрацията на Байдън „се опитва да го продаде. Ние плащаме на хората да не го строят. Това е пълен абсурд. Вие наистина се нуждаете от гранична инфраструктура.“

„Стената е решение от шести век. Това е просто ужасен, ужасен законопроект“, каза представителят на Демократическата партия Дейвид Троун от Мериленд, член на подкомисията за бюджетни кредити на Камарата на представителите по вътрешна сигурност. „Републиканците злословят имигрантите с техния фанатизъм, като казват, че пренасят фентанил през границата.“

В доклад, придружаващ законодателството, републиканците от Комитета по бюджетните кредити на Камарата на представителите казаха, че предишни опити за финансиране на разширяването на граничната стена бяха потопени от администрацията на Байдън. В доклада на републиканците в Камарата на представителите се казва, че администрацията на Байдън „на всяка крачка е предприела стъпки, за да осуети ясното и недвусмислено намерение на Конгреса да предостави това финансиране.“

„Вместо да изгради система от гранични стени, както изисква законът , тази администрация е анулирала договори, позволила е материалите да се разхвърчат в стихиите и е оставила недовършени участъци от бариерата, които създават фунии за нелегална миграция и затрудняват работата на граничните патрулни агенти“, продължава докладът.

Демократите в Камарата на представителите разкритикуваха предложението и се противопоставиха на критиките на републиканците относно стената, като висшите демократи в Бюджетните кредити в Камарата на представителите написаха доклад, който да придружи законопроекта за разходите.

„Този ​​законопроект продължава да прахосва милиарди долари за неефективна гранична стена“, се казва в законопроекта на демократите. „От историята знаем, че стените не работят. В резултат на това този законопроект не успява да осигури адекватно ресурси за райони, където знаем, че има значителни заплахи, като нашите входни пристанища и вътрешни контролно-пропускателни пунктове на граничния патрул.“

Това през лятото, Камарата на представителите се бореше през бавен процес за приемане на годишните сметки за бюджетни кредити, необходими за предотвратяване на спиране на работата на правителството преди крайния срок на 30 септември. С подчертано малко мнозинство и само четири свободни гласа на Републиканската партия за всяко спорно, партийно законодателство, републиканците в Камарата на представителите натрупаха някои от законопроектите си за разходи с противоречив език, който почти гарантира универсална демократична опозиция.

Сред противоречивите предложения в законопроекта за разходите за вътрешна сигурност е нова разпоредба, забраняваща потвърждаващи пола лекарства и операции за задържани имигранти. Законодателството също така намалява финансирането за инициативи за изменение на климата и усилия за многообразие в правителствените агенции за вътрешна сигурност.

Трон, който също търси номинация на своята партия в надпреварата за Сената през 2024 г., каза, че демократите са категорично против предложенията .

"Конгресът диктува да вървим назад, а не напред, където всички останали искат", каза Троун пред CBS News.

Някои от по-големите компоненти на законопроекта имат по-широка подкрепа, включително финансиране за разширяване на наемането на хиляди гранични патрулни агенти и инвестиции в нови катери на бреговата охрана.

Дори ако републиканците в Камарата на представителите успеят да осигурят достатъчно гласове за приемане на законопроекта за разходите за вътрешна сигурност, включително новата инвестиция в гранична стена, законодателството е на път да умре в контролирания от демократите Сенат. В писмо до колеги миналата седмица лидерът на демократите в Сената Чък Шумър написа: „Когато Сенатът се завърне следващата седмица, нашият фокус ще бъде върху финансирането на правителството и предотвратяването на републиканските екстремисти в Камарата на представителите да принудят затварянето на правителството.“


Сенатът се завръща във вторник, изправен пред вероятността от застой с високи залози, подхранван от крайни срокове и преговори с Камарата за предотвратяване на затваряне.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР