Ако някой в държавата иска 50 на сто увеличение на

...
Ако някой в държавата иска 50 на сто увеличение на
Коментари Харесай

Асен Василев за протестите на културни дейци: Не виждам за какво протестират, бюджетът за култура е увеличен значително

Ако някой в страната желае 50 на 100 нарастване на заплатите при пет % планувана инфлация, това явно няма да се случи. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание министърът на финансите Асен Василев. Поводът за коментара са протестите на заетите в бранш " Култура ".

В Народното събрание Асен Василев се срещна с ръководителя на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев за уточняване на графика, по който ще бъдат признати законопроектите, свързани с бюджета за следващата година. 

" Бюджетът за просвета е повишен доста по отношение на предходната година - над 50 млн. лева са за театрални изкуства и с 28,5 млн. лева за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам защо стачкуват ", сподели министърът.

По-рано през днешния ден под наслов " Народ без просвета е народ без бъдеще! " културни дейци от София и страната стачкуваха пред постройката на Министерството на културата с претенции за законови промени, които да подсигуряват нарастване на бюджета за просвета. 

 

 

Под наслов " Народ без просвета е народ без бъдеще! " културни дейци от София и страната стачкуваха пред постройката на Министерството на културата с претенции за законови промени, които да подсигуряват нарастване на бюджета за просвета. 

Сред протестиращите са представители на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация " Култура " към КНСБ и Национален фонд " Култура " към КТ „ Подкрепа “.  

„ Този бюджет, който беше препоръчан за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите. Това го назовавам финансов диктат върху българската просвета ", сподели ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите и народен представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който излезе при протестиращите. По думите му, бюджетът към този момент е в Народното събрание и опциите са лимитирани.  Между първо и второ четене можем да отменим рестрикциите за театралните изкуства и ще го създадем, сподели депутатът. И добави, че от 2015 година театралните изкуства работят с един и същи стандарт, макар инфлацията и макар всевъзможни неща, които се случват. " Рестрикциите са на равнище 2019 година и не могат да се трансформират, тъй като са в закона. Така че, този въпрос мисля, че ще бъде решен от Народното събрание ", добави Биков.

" Има едни 28 милиона от бюджета, които трябваше да отидат за планове. Аз ще внеса предложение те да отидат за увеличение на стандартите на музеите, галериите, библиотеките и останалите културни институции. Те са незадоволителни пари, тъй като културата коства пари. Това да имаме българска просвета се дължи на вас, вие вършиме културата. Културата може да се заплаща или от цялото общество, или от тези, които я използват, или да се заплаща от тези, които работят за нея. Вие плащате с ниските си заплати. Това нещо би трябвало да се осмисли, тъй като това е политически въпрос. Културата е тъкмо толкоз значима колкото стопанската система за едно общество. Борбата продължава, няма да е елементарно, това е единствено началото “, сподели Тома Биков пред протестиращите. 

Отдавна приказваме, че 0,4 % за просвета е закононарушение за културата, сподели националният представител Ивайло Вълчев от " ИТН ". По думите му в основата на националната сигурност стоят умните и здравите хора. " Основното ни виждане е, че в основата на националната сигурност не са танковете и самолетите, а са образованието, културата, опазването на здравето “, разяснява Ивайло Вълчев. 

Точно в 13:33 часа протестиращите застанаха за едноминутно безмълвие за българската просвета. 

Националният митинг на културните дейци продължава. Те показаха подготвеност за безсрочни ефикасни протестни дейности, до момента в който не бъдат признати настояванията им. Леко напражение породи при опит на част от протестиращите да преминат полицейския кордон към Министерския съвет. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР