Ако някой в България не е доволен от настоящата картина,

...
Ако някой в България не е доволен от настоящата картина,
Коментари Харесай

Румяна Червенкова: Сегашното управление на България няма аналог


Ако някой в България не е удовлетворен от актуалната картина, да си даде сметка кой управляваше страната през последните десетилетия. Настоящото държавно управление ръководи единствено от шест месеца, споделя пред Дъждовни води Румяна Червенкова.

Кирил Петков и Асен Василев

Как гледате на оценката, дадена от опозицията, че държавното управление на Кирил Петков е най-слабото за целия преход? Може ли да извършите компактен разбор на слабите и мощните му страни и дейности?

Румяна Червенкова: Имам взор върху държавните управления през целия преход. Интересният миг в тази ситуация е, че в случай че приказваме за опозицията в лицето на Движение за права и свободи и ГЕРБ, тези две партии са най-дълго управлявалите през миналите над 30 години.

Движение за права и свободи на практика е взело участие във всяко ръководство - публично или подмолно, с изключение единствено на това на Иван Костов. С трите си мандата от 2009 до 2021, " усвоявайки " и милиардите финансиране от Европейския съюз, ГЕРБ в действителност оформи една приключена картина на страната като модел на практикуване на властта и като положение на нейните институции.

Така че, в случай че някой не е удовлетворен от тази картина, да си даде сметка за пропорционалната отговорност, която политическите играчи носят за нея. При всички случаи. А това, което в този момент се случва, демонстрира, че най-малкото държавното управление е заплашило основни системи за нелегитимен надзор върху страната, поддържани със систематична корупция.

Колкото до оценката, сигурно съотношението е в интерес на слабите му страни. Но с цел да не е повърхностна, тя би трябвало да обясни и " спрямо какво " се прави. А тук отговорът към този момент не е толкоз безапелационен.
Редакцията предлага
Сегашната четворна коалиция не може да се съпостави с никое предходно ръководство в България. В нея има две нови партии и две политически сили - Българска социалистическа партия и Демократична България, с история на идеологическо опълчване по линията ляво-дясно. Ако " Продължаваме промяната " е с неуточнен публично, само че следван демократичен профил, " ИТН " е типична популистка групировка, от която всичко може да се чака. Като прибавим и неналичието на управнически опит, няма по какъв начин това да не е тромаво образувание, в което всяко нещо предстои на договаряне и взаимни отстъпки.

Заедно с това настоящето ръководство няма аналог и по сполетели го външни рецесии - след Ковид рецесията, която към този момент беше влошила икономическата обстановка в света, пристигна войната на Русия в Украйна с повишаване на горивата и повишена инфлация на всички места. Всякакви рецензии евентуално могат да се насочат към държавното управление - най-често те се чуват отдясно, само че то сподели, че може да се оправи в тежка обстановка и да води политика, с която да оказва помощ и на бизнеса, и на най-засегнатите от рецесията обществени пластове.

Единствената заварка на това ръководство е публично поетият ангажимент за промени и битка с корупцията. То беше формирано с тези две съществени " надпартийни " цели. Което е и мощната му страна, изключително спрямо предходните ръководства. На пръв взор резултатите не са доста на брой, само че са със редовно значение и тъкмо това провокира разпадането на обединението и акцията против водещите фигури в нея - министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Коалирането с Българска социалистическа партия не изправи ли демократичната общественост пред нерешимо несъгласие?

Румяна Червенкова: Протестите на демократичната общественост през 2020 бяха против корупцията на ГЕРБ и Движение за права и свободи и основния прокурор, който на процедура я покровителстваше. На тази база беше образувано в последна сметка и държавното управление. Алтернативата на този формат беше или държавно управление с ГЕРБ и Движение за права и свободи, или още едни избори.

Какво е Българска социалистическа партия е обособена тематика, само че доколкото приказваме за присъединяване ѝ в обединението, то е в границите на предвидимото и на личните ѝ червени линии, които авансово огласи. В настъпилата нова обстановка се видя, че нерешимите несъгласия не са тъкмо с Българска социалистическа партия.

Провиждате ли и Вие неизречени претекстове за излизането на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция?

Румяна Червенкова: . Като стартираме от закриването на спецправосъдието - профилираната бухалка против непослушните и чадър за корупцията. Цяла обособена драма беше натискът от Има Такъв Народ и Движение за права и свободи да наложат нов шеф на Българска народна банка, който въпреки всичко не се увенча с триумф. Освен че е основна за процеса на присъединение към еврозоната, Българска народна банка има значима роля против прането на пари, в връзките на банковата система със санкцонираните по закона " Магнитски " и така нататък

Отказът от съветския газ пък, с изключение на разбиването на зависимостта от Кремъл, придава на България друго геополитическо качество. Спирането на милиарди по остарялата скица за пътищата също бе удар в сърцето на досегашната система, като разкритията какво се случва с тези пари не престават. Посегна се и на прословутия " златен мочур " на Капитан Андреево, друга свещена крава на предходното статукво. Накрая внасянето на новия закон за антикорупционния орган КПКОНПИ и предлагането вътрешният министър Бойко Рашков да го оглави. Чашата на търпимата смяна явно е почнала да прелива.

Казусът със Северна Македония се употребява като предлог, който обезпечава лесна поддръжка и носи предизборни дивиденти. Това, на което залагат крадците на бъдеще, е да продават минало - Путин го показва пред целия свят. Но и на тях не им е елементарно сега - от една страна желаят контрола върху големия финансов запас от Европа в Плана за възобновяване и резистентност, само че от друга последното, което желаят, са промените, с които тези средства са обвързани. А в същия кюп е и възелът със Северна Македония.

Може ли в идната ръководеща коалиция да забележим Има Такъв Народ дружно със сегашната съпротива?

Румяна Червенкова: В този парламент може да забележим доста неща. Всички приказват против провеждането на нови избори, което значи, че офанзивата против държавното управление има друга цел, най-вероятно замяна на хората, които държат финансовите лостове. Предпочитаната форма се обрисува нов тип държавно управление - експертно, антикризисно и така нататък А в идващия парламент не е несъмнено, че ще има опция за сходна настройка.

Откривате ли връзка сред хода на Има Такъв Народ и войната в Украйна и по какъв начин той би трябвало да се разчете по отношение на основни политически маркери като поддръжката за Украйна, глобите към режима на Путин, енергийната ни самостоятелност от Русия и така нататък?

Румяна Червенкова: Смятам, че тези неща са на първо място за вътрешна предизборна приложимост. Насочени са към носталгичния електорат на Българска социалистическа партия от една страна и към жертвите на дезинформацията и антизападната агитация с всяване на страхове, с които популистките партии се качват на политическата сцена. Опитът е посочил, че нервността след това минава към игра с двойна облага - сред Европейски Съюз и режима на Путин.

Според мен най-голямата опасност за адептите на този модел е да бъде заменена путинската матрица в ръководството на България - видяхме я през обезсмислянето на демократичните полезности, безконтролната корупция с подчинена прокуратура, построяването на медийни замъци за властта.

Не мога да преценява каква гаранция за това е бил съветският газ, откъсването от който се сочи като причина за срутване на държавното управление, само че след нашествието в Украйна в общи линии новините за поддръжниците на Путин не са положителни. Двойната игра с него и западните сътрудници на България ще става все по-трудна.

Как виждате като журналистка присъединяване на медиите в хибридната война, която Кремъл води против демократичната народна власт? И за какво у нас тя взима доста повече жертви, в сравнение с в която и да е друга страна от Европейски Съюз?

Румяна Червенкова: Защото за разлика от другите страни тук тя се водеше благодарение на страната и то от дълго време. Не приказвам за безбройните прокремълски уеб сайтове и за обществените мрежи, а за така наречен обичайни медии и малките екрани, които не престават да са с най-голямо въздействие. Като изключим Унгария, сравнението с медиите в останалите страни от Европейски Съюз демонстрира два свята във връзка с войната в Украйна. Самата война на Путин е против демократичната народна власт, която не е мечтана и от господарите на прехода в България. Дългогодишната игра с фасадната народна власт докара до хронични промени - жертвите, за които говорите. Неслучайно за режима на Путин апаратът на пропагандистите е толкоз значим, колкото и армията, която го охранява.

Резултатът е комплицирано и озлобено общество, което се върти в кръг от беднотия и назадничавост, до момента в който се бори с имагинерни врагове. То обезпечава за своя сметка комфорта на клептокрацията и там, и тук.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР