Ако някой смята, че преговорната рамка с ЕС е български

...
Ако някой смята, че преговорната рамка с ЕС е български
Коментари Харесай

Македонският президент: България не може да диктува европейската рамка

Ако някой счита, че преговорната рамка с Европейски Съюз е „ български диктат “, то той дава непропорционално огромна мощ на въздействието на България на равнището на Европейския съюз, споделя президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за изданието Фронтлайн.

Той назовава засегнатост за интелигентността на хората в Северна Македония определянето на европейската преговорна рамка като „ български диктат “, а още по-голяма засегнатост съгласно него е за Франция и френската дипломация, „ която е другар на Северна Македония в процеса на евроинтеграция “.

„ За най-малко малко разбиращите от европейски договаряния е ясно, че България не може да диктува европейската рамка. Може да предлага, може да събира към себе си страни, които да оказват помощ с избрана позиция, само че не може да диктува рамка за значим европейски въпрос, тъй като се знае кои са главните мотори на тази вътрешна динамичност на Европейския съюз. Факт е, че в този миг топката е в нашето поле. Преди това България, за жалост, направи доста неприятни неща, сътвори една пагубна среда, в която в (Република Северна) Македония ни беше мъчно да приказваме аргументирано. Но също по този начин е реалност, че до края на годината, до ноември-декември, до момента в който официално завърши процесът на скрининг, топката е в нашето поле и ние сме задължени от рамката, призната от македонския парламент да променим конституцията, другояче няма да продължим договарянията. Вярно е, че този път, в случай че това се случи, ще бъде самоналожена изолираност ”, споделя Пендаровски.

По думите му в страната има конфликт на два разказа, свързани с измененията в конституцията – единият, че в случай че в главния закон към този момент има вписани седем елементи от нации и към тях бъдат добавени още шест (включително българския, каквито са препоръчаните текстове за промени в конституцията), стабилността на Северна Македония и нейното бъдеще няма да бъдат застрашени, и другият, че „ договорът с България е неприятен, европейската преговорна рамка е още по-лоша и „ като дойдем на власт “, ще създадем по-добър контракт с България и по-добра европейска рамка ”.

„ Моето разбиране е, че вторият разказ, употребен от опозицията, е в директно несъгласие с македонските стратегически, национални и държавни ползи. Ако наложиш партийните си ползи за сметка на дълготрайните ползи на страната, това ще ти донесе партиен подтик, при възможни бъдещи избори, само че за малко. Ако успяхме да отхвърлим аргументирано и да получим поддръжката на всичките 26 страни членки, без България, първичните им претенции за македонския език, македонска еднаквост, проверка на историята през Втората международна война, с цел да стигнем до тази преговорна рамка, не виждам причина някой да желае първо да пристигна на власт и да лъже жителите, че ще направи по-добър контракт ”, споделя Пендаровски.

Според него, в случай че не се стигне до промени в конституцията, няма да има дестабилизация на Северна Македония, само че „ в такава обстановка вратата за недемократично ръководство ще бъде необятно отворена ”, а опозицията по този начин и не е показала какъв е нейният проект след изборите.

„ Опозицията употребява тази изразителност, с цел да пристигна на власт, тъй като от миналогодишните митинги против френското предложение видяха, че с такава националистическа изразителност и посредством замъгляване на значителните детайли в това френско, а по-късно и европейско предложение и рамка, те печелят политически дивиденти ”, споделя Пендаровски.
Попитан за запасите си във връзка с самодейността „ Отворени Балкани “, Пендаровски споделя, че продължава да счита, че в нея има структурни недостатъци и няма същия капацитет, „ като други начинания, в които вземат участие и шестте страни от Западните Балкани “.

„ Отворени Балкани “ съществува от няколко години и не мисля, че са реализирани поразителните резултати, които нейните създатели и основатели са си представяли първоначално, само че не мисля, че е нездравословна самодейност. Радвам се, че Берлинският развой се завръща и тази година ще има среща на върха в Тирана. И най-хубавото е, че Германия може да управлява развой, който има и политически съставни елементи и който съгласно мен е допълващ към всички останали районни начинания, в най-голяма степен допълващ европейската интеграция ”, споделя Пендаровски.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР