Ако някой ден ЕС се разпадне, виновни ще са не

...
Ако някой ден ЕС се разпадне, виновни ще са не
Коментари Харесай

Ако ЕС не отговори решително на Полша днес, може да няма утре


Ако някой ден Европейски Съюз се разпадне, отговорни ще са не " брюкселските бюрократи “, а политици като Ярослав Качински, счита Райнхард Везер от ФАЦ.

Ярослав Качински заплашва, че Полша ще наложи несъгласие върху бюджета на Европейски Съюз и върху фонда за възобновяване от пандемията, само че до каква степен тази опасност е сериозна - това ще разберем чак в края на договарянията. Десните националисти в Полша обичат драмите и постоянно употребяват изразителност, която трансформира всеки спор в борба на живот и гибел. И това важи освен за действителни или мислени съперници - същото се случва даже в редиците на личната им партия.

Своята независимост, своя суверенитет и своята еднаквост Полша щяла да пази " с цената на всичко " против въображаемите опити на Брюксел да ѝ ги вземе, споделя Качински. С това той загатва, че Европейски Съюз е по-лош даже от комунистическата тирания. Но даже и в редиците на неговата партия " Право и правдивост " има прагматици, който могат да считат и също така добре знаят в кой свят живеят. Защото Полша е толкоз добре, колкото в никакъв случай до момента в своята история точно с помощта на европейските средства.

Независимо от това заканите на Качински би трябвало да се възприемат съществено. Те са опит да се заложи бомба в самите основи на Европейски Съюз и посредством опасността от есплозия Полша да получи правото да не зачита всички полезности и правила, които до момента отличаваха Евросъюза. Ако останалите страни членки не се опълчват задоволително уверено против този опит за изнудване, тогава ще се окаже, че в средносрочна и в дълготрайна вероятност на тестване са сложени много повече неща от една елементарна бюджетна рамка.

И в случай че Европейски Съюз някой ден в действителност се разпадне, това ще се случи не поради брюкселските " бюрократи ", а точно поради политици като Качински.

Райнхард Везер, „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР