Ако някога ви се е налагало да гаврътнете голяма чаша

...
Ако някога ви се е налагало да гаврътнете голяма чаша
Коментари Харесай

Светещ зелен сок може да промени начина, по който изследваме вътрешностите си

Ако в миналото ви се е налагало да гаврътнете огромна чаша с бариев сулфат рентгеново проучване на вътрешните органи, това може да ви се стори като прелестно прекъсване до локалния бар за фреш сокове.

За да съумеят да изучат по-добре интестиналния тракт, откриватели създадоха сок, който свети по целия си път надолу в човешкото тяло. Те стартират с коктейл от от спанак. После, вместо да сложат чиста химия, реализират илюминиращия резултат като отстраняват хлорофил-базирани нано частици от листата на спанака.

Джонатан Лъвъл, един от създателите на проучването, което е оповестено в Advanced Materials, споделя пред Popular Science, че това доста наподобява на зснемането на същински филм за това, по какъв начин работят вътрешните органи: лекарите в този момент ще могатда видят, да вземем за пример, по-добре по какъв начин мискулите на гастро-интестиналния тракт контрактират и се отпускат по време на мелене на храната.

Но за какво да се пие светещ сок от спанак – с изключение на, че припомня носталгично на ранните 90 – когато рентгените, нуклеарно магнитните резонанси и ендоскопиите са общоприета процедура през 2016-та? Истината е, че от време на време тези способи са лимитирани като досегаемост и даже сигурност, само че най-много постоянно не доставят нужния контрастност за в действителност задоволително добър облик. Ендоскопиите са дейно, само че носят риск от разкъсвания и инфекции.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР