Ако някога имате достатъчно късмет да пътувате по перуанската Амазонка,

...
Ако някога имате достатъчно късмет да пътувате по перуанската Амазонка,
Коментари Харесай

Чудото на природата: Ето защо пеперудите в Амазонка пият сълзите на костенурките

Ако в миналото имате задоволително шанс да пътувате по перуанската Амазонка, може да попаднете на приказно магическа панорама. Сред невероятните скотски типове, които населяват региона, са пеперуди, които пият сълзите на костенурките, които живеят там .

Тропическият ентомолог и теоретичен комуникатор Фил Торес разгласява видеоклип в канала си в YouTube, на който се вижда забележителното държание на тези типове пеперуди. Той изяснява, че пеперудите, към осем разнообразни типа, вършат това, тъй като търсят характерно нещо - натрий .

Това се случва, тъй като в зоната, в която живеят има дефицит на сол заради отдалечеността от намерено море. Атлантическият океан е на повече от 1600 километра и планините на Андите блокират вятъра, който придвижва значими минерални частици. Това кара животните, които живеят тук, да бъдат малко по-изобретателни, с цел да намерят сол.

This is the most metal title I have ever heard!

Watch Butterflies In The Amazon Drinking Turtle Tears
— Sayrealthings (@sayrealthings)
Обикновено пеперудите се хранят с нектара на цветята. Тези инсекти обаче също се нуждаят от сол и макар че не могат да си я набират от растенията, то изпражненията, калта и сълзите на костенурките се явяват добър източник . Това е по този начин евентуално, тъй като диетата на костенурките съдържа месо и затова по-високо наличие на сол. Костенурките обаче не наподобяват очаровани от прекарването.

„ Определено не наподобява като да им харесва “, сподели Питър пред LiveScience. „ Това е много живописен образец за коменсализъм – партньорство сред типовете, при което единият тип има изгода, а другият тип не се въздейства нито позитивно, нито негативно. "

Пеперудите не са единствените, които търсят необикновен източник, с цел да получат нужното наличие на сол – знае се, че пещерните слонове Китум ровят в мръсотията от тези пещери, с цел да си набират калций, магнезий и натрий .

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР