Ако някога астроном любител се обърне към вас с изненадващо

...
Ако някога астроном любител се обърне към вас с изненадващо
Коментари Харесай

Раждането на черна дупка е наблюдавано за първи път в историята

Ако в миналото астроном фен се обърне към вас с изненадващо изобретение, евентуално би трябвало да го послушате. Точно по този метод учените са съумели да следят това, което съгласно тях е раждане на черна дупка. Това, което е почнало като нормално наблюдаване на звездите, е довело до изследване, оповестено в Nature, което открива директна връзка сред детонацията на свръхнова и раждането на черна дупка.


Благодарение на Берто Монард, фен астроном от Южна Африка, раждането на черна дупка е видяно на към 76 милиона светлинни години в спиралния ръкав на вселена, наречена NGC 157. Но той не е знаел, че яркият обект (сега наименуван SN 2022jli) в действителност е свръхнова, защото те са извънредно сложни за предсказание и на собствен ред съвсем невъзможни за проучване. С помощта на откриватели от Научния институт " Вайцман " в Израел, ръководени от Пин Чен от катедрата по физика на частиците и астрофизика, откритието на Монард бележи първия случай, в който учените стават очевидци на раждане на черна дупка.

Между детонацията на свръхнова и раждането на черна дупка има междинни стъпки и в тази ситуация на SN 2022jli те са под формата на необикновени осцилации на изсветляване и затъмняване. В продължение на 200 дни свръхновата пламваше с интензивна бляскавост, преди още веднъж да избледнее. Този цикъл се появяваше на всеки 12 дни, като за първи път сходно събитие беше следено и документирано с толкоз огромни детайлности.

Въпреки че учените са съумели да следят тези осцилации, които допускат мощна връзка сред загиването на звезда и раждането на черна дупка, те към момента се пробват да схванат по какъв начин това е допустимо. Преобладаващата догадка е, че близка звезда-спътник е оживяла след гърмежа и SN 2022jli е съумяла да открадне водород от нейната атмосфера. Процесът на кражба на сила от свръхнова от звезда-спътник е това, което е разрешило на откривателите да уловят енергийните осцилации от такова необикновено огромно разстояние.

С други думи, с цел да премине през този развой, свръхновата би трябвало да е част от двойна система, което е рядко събитие. Тъй като това е първият случай, в който фактически имаме образни доказателства за двойна система, оживяла след гърмеж на свръхнова, проучването остава неокончателно, до момента в който не бъдат събрани повече данни. Въпреки че приказваме в научен проект, доказателствата е мъчно да бъдат подценени, защото целият 200-дневен цикъл приключи с нещо, което безспорно е раждане на черна дупка.

Никога преди този момент проучване учените не са ставали очевидци на фактически раждане на черна дупка и всичко това е с помощта на фен астроном, който е гледал на точното място в точното време. Така че идващия път, когато наблюдавате звездите, постоянно е добра концепция да запишете координатите и да предадете всички неповторими открития на откривателите, които разполагат с нужните запаси, с цел да станат по-близки очевидци на подобен превъзходен театър. Докато продължаваме да поставяме старания да разберем по-добре нашата Вселена и по какъв начин големите небесни събития са свързани едно с друго, си припомняме, че можем да реализираме и невъзможното, в случай че съберем главите си и работим в екип. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР