Ако нищо не се прави с оборудването на АЕЦ Белене,

...
Ако нищо не се прави с оборудването на АЕЦ Белене,
Коментари Харесай

АЕЦ „Белене”: Ще строим ли втора атомна и какво ни струва протакането на решението за рестарт на проекта



Ако нищо не се прави с оборудването на АЕЦ Белене, това не значи, че няма да се генерират разноски. Оборудването би трябвало да се съхранява, ще се изразходват средства за охраняването му. Това ще коства на НЕК приблизително най-малко 6 млн. лв. на година. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” на bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Най-лошият сюжет за АЕЦ „ Белене” е да не създадем нищо. При този вид би трябвало да отпишем вложените досега 3 милиарда лева и пред Националната електрическа компания (НЕК) и респективно Българския енергиен холдинг (БЕХ) стои риска от декапитализация, посочи Петкова.

За разновидността да се продаде оборудването за АЕЦ „ Белене” тя подсети, че подобен опит е изработен през 2007 година и е станало ясно, че няма по какъв начин да продадем оборудването без сериозна загуба.

Според държавното управление сега най-оптималният вид е страната посредством НЕК да взе участие посредством апрот на активите и да се притегли в реализацията частен вложител. Предвидено е страната да не се ангажира с гаранция или дълготраен контракт за изкупуване на електрическа енергия, посочи енергийният министър.

Има деклариран интерес към плана за АЕЦ " Белене " от няколко вложителя - Framatom, която е част от холдинга на EDF, френската Areva и китайската CNNC, акцентира министър Петкова. Така тя изясни упованието си, че процедурата за избирането на стратегически вложител ще бъде сполучлива.

През предходната седмица държавното управление внесе в Народното събрание отчет в три вероятни разновидността за построяването на АЕЦ " Белене ".

Първият от тях е да не се прави нищо с активите и пасивите на плана, което значи загуба на 3 милиарда лв., вложени в него. Годишно разноските за поддържане на това съоръжение са в размер на малко над 6 млн. лв.. Този вид крие риск и за декапитализация на Националната електрическа компания (НЕК) и надлежно - опасност за цялата енергийна система, съобщи енергийният министър.

Вторият вид планува продажба на оборудването. Подобни опити към този момент са правени и е съвсем невероятно да се случи. А даже да се откри покупател, възможна договорка ще е обвързвана със съществени загуби - оборудванията ще се продават като втора ръка и освен няма да може да бъде реализирана платената цена за оборудванията, само че оценката в такива случаи е извънредно ниска. Имаме опит с продажбата на първото съоръжение на за АЕЦ " Белене ", напомни министър Петкова.

Третата алтернатива, прегледана от държавното управление, е строителство на АЕЦ " Белене ". Няма по какъв начин това да стане като държавен план, тъй като НЕК няма нужните средства, а и още през 2004 година беше планувано да се търси стратегически вложител, уточни още енергийният министър.

При напълно частен план на АЕЦ-а обаче нуклеарният риск остава за България и по тази причина този вид не е доста сполучлив, уточни още енергийният министър. Най-оптималният вид е страната посредством НЕК да взе участие с апортна вноска на активите - материални и нематериални и да бъде притеглен стратегически вложител. Става въпрос за съоръжение за повече от 3 милиарда лв., чието апортиране най-вероятно ще обезпечи най-малко блокираща квота за българската страна посредством държавната НЕК в плана, изясни министър Петкова. През миналата седмица след внасянето на предлагането в Народно събрание стана ясно, че следва да бъде правена пазарна оценка на плана и едвам тогава ще стане дефинитивно ясно с какъв дял ще можем да влезем в плана.

Ако бъде утвърден от депутатите, този вид ще бъде изпълнен на изцяло пазарен принцип - без държавни гаранции и дълготрайни контракти за изкупуване на силата, акцентира министър Петкова.

Енеергийният министър изясни, че моделът за финансиране и създаване на АЕЦ " Пакш " 2 не е сполучлив за България. При него страната държи 100% от плановото сдружение и то ще получи целеви заем от Русия при закрепени лихви, като изплащането на заема става от самото сдружение, което експлоатира централата. Това значи избран ангажимент на страната, което се отхвърля у нас, изясни Петкова.

Енергийният министър беше безапелационна, че обстановката от 2012 година, когато предходното държавното управление на Бойко Борисов спря плана, се е трансформирала значително. " Не би трябвало да подценяваме политиката на Европейска комисия за огромните горивни съоръжения ", сподели тя. Тя прикани за трезва оценка за протичащото се в бранша и добави, че България апелира решението за по-сериозните екологични правила за горивните централи и настрана приготвяме дерогация за българските въглищни централи, тъй като те създават 40% от нужната електрическа енергия у нас.

Темата за АЕЦ " Белене " и желанието на държавното управление да рестартира плана разяснява и вицепремиерът Томислав Дончев по NOVA тв. " Този път потегля по друг метод. Този път никой не споделя, че страната ще дава пари или ще подсигурява инвестицията на някого. И когато се провежда почтена, транспарантна, конкурсна процедура, посредством която да бъде определен най-хубавият вложител, това е най-силната гаранция, че този план има икономическа вероятност ".

Дончев беше безапелационен, че против тази скица стопански мотив не може да бъде открит: " Аргументите, които се формулират срещу, са единствено политически ".

" Да, в случай че той бъде издигнат, реакторите ще бъдат съветски, само че по причина, че България към този момент има тези реактори и си ги е платила дори. С какви други технологии ще бъде приключена централата зависи от самия вложител ", разясни вицепремиерът.

Българското държавно управление реши да изиска от Народното събрание на вдигне възбраната за развиването на АЕЦ „ Белене “, до момента в който се приготвя да притегли задгранични вложители за съживяването на плана, предава през днешния ден и Reuters.

Китайската държавна компания CNNC удостовери интерес в плана. Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че балканската страна възнамерява да разгласи конкурс до края на годината, с цел да избере стратегически вложител за централата, за която се счита, че ще коства минимум 10 милиарда евро. Тя предложения френската компания „ Фраматон “ да взе участие. Европейската капиталова банка заяви, че ще прегледа плана.

„ Ако няма интерес на пазара, ще има две благоприятни условия за плана – продажбата на оборудването, което не може да бъде направено при положителни условия или инсталирането на един от наличните реактори в АЕЦ „ Козлодуй “, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР