Ако не знаете: ризите за мъже и за жени се

...
Ако не знаете: ризите за мъже и за жени се
Коментари Харесай

Защо мъжките и дамските ризи имат копчета от различни страни

Ако не знаете: ризите за мъже и за дами се закопчават от разнообразни страни – мъжките копчета са от дясната страна, а женските – от лявата.

Това е малко необичайно, като се има поради, че хората като цяло са най-вече десничари, а дамите са даже малко по-вероятно да бъдат десничари от мъжете. Как по този начин тогава се стигна до обстановка, в която съвсем половината от популацията би трябвало да закопчава копчетата на ризата си с по-слабата си ръка?

Изглежда, че отговорът е толкоз остарял, колкото и самите копчета. Една от постоянно повтаряните теории е, че мъжете са имали копчета от дясната страна при положение, че стане пердах с мечове.

„ Джентълменският меч постоянно се е носел от лявата страна, с цел да може да се извади с дясната ръка “, изяснява Пол Киърс, създател на книгата „ Джентълменски дрешник “. „ Ако дрехата се закопчава отдясно наляво, дръжката на меча може да се закачи за отвора, когато се изважда, тъй че всеки сериозен войник би предпочел туника, която се закопчава отляво надясно. Като симптом на мъжкия метод на живот тази традиция се популяризира и върху други детайли от мъжкото облекло. “

Това би могло да изясни за какво мъжките копчета са отдясно, само че за какво се поставят старания те да са от другата страна при дамите? Има редица теории за какво.

„ Когато през XIII в. са изобретени копчетата, те, както множеството нови технологии, са били доста скъпи “, споделя Мелани Мур, основателка на марка дамски блузи. „ По това време богатите дами не са се обличали сами – пособия им е прислужница. Тъй като множеството хора са били десничари, това е улеснявало някой, който стои против вас, да закопчее роклята ви. “

Това евентуално се е трансформирало в символ за благосъстояние – да имаш копчета от неверната страна, с цел да покажеш, че си прекомерно богат, с цел да се обличаш самичък.

Друга доктрина е, че женските ризи се закопчават от тази страна, защото заможните дами нормално яздели коне в профил и съществуването на копчета на противоположната страна пречело на студения въздух да влиза в ризите им.

Не е ясно за какво тази традиция се е запазила, защото мъжете стопират да носят мечове, а богатите престанали да яздят странично и (вероятно) почнали да се обличат сами. Има обаче редица благоприятни условия, в това число и индустриални процеси.

„ През XIX в. копчетата се включват от ден на ден в ежедневното женско облекло с помощта на напредъка в технологията на шиене “, споделя Натали Хикс, дизайнер. „ Разликата в слагането на копчетата сред мъжкото и дамското облекло всъщност е излишък от XIII в., който в никакъв случай не е поправен. Дизайнерите основават нови визии въз основа на остарели модели. “

Възможно е обаче това частично да е обвързвано с избягването на напълно същинската фешън полиция.

„ През 80-те години на XIX в. е било съвременно женските облекла да наподобяват по-традиционно мъжки “, споделя стилният историк Клои Чапин. „ Въпреки това на доста места е било нелегално да се обличаш като мъж на публични места, тъй че може би разликата в закопчаването е потвърждавала, че носиш женска рокля. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР