Ако не започнем да извозваме отработеното ядрено гориво за преработка,

...
Ако не започнем да извозваме отработеното ядрено гориво за преработка,
Коментари Харесай

Ако не започнем да извозваме отработеното ядрено гориво, имаме резерв за 7 години

Ако не стартираме да извозваме отработеното нуклеарно гориво за преправка, имаме запас за предпазване от към 7 години.

Това предизвести в изявление за БНР енергийният специалист проф. Георги Касчиев. Сред рисковете на отработеното гориво той уточни насъбраните радиоактивни детайли и разясни, че от самото начало на предпазване следва да се съблюдават 3 условия – изстудяване, биологична отбрана и разполагане по този начин, че да не се допусне основаване на сериозна маса.

В първите години отработеното гориво се съхранява в басейни покрай реакторите. Следва интервал на междинно предпазване, което обаче се лимитира до 50-60 години, посочи Касчиев.

В началото на нуклеарната стратегия у нас е било планувано, че отработеното гориво ще се връща в Русия, където да се преработва. Тук не можем да вършим това:

" Абсурд, парадокс! То е толкоз рискова и комплицирана технология. "

След началото на войната в Украйна проектите за транспортиране към Русия през 2022 година и 2023 година са пропаднали, сподели специалистът.

Като авариен вид проф. Георги Касчиев назова договаряния с Франция като единствената страна в Европа, която може да прави това, защото има два огромни завода за преправка на отработено гориво, само че добави:

" Не виждам голям възторг. Виждам най-много приказки за това. Това е единственият вид за нас като страна, само че тези, които ръководят – за какво би трябвало тъкмо те да го вършат, да вложат старания, откакто може да бъдат заменени след половин година и някой различен да се заеме с тази работа. "

Георги Касчиев се базира на тактика отпреди 25 години за ръководство на отработеното гориво, която планува най-малко 50 тона от отработеното гориво да се изпращат за преправка в Русия и съобщи, че тя е била спазвана безапелационно до 2015 година, до идването на Теменужка Петкова като министър на енергетиката в държавното управление на ГЕРБ.

" Тя стартира да саботира тази стратегия. От 2015-а до 2020-а вместо 10 превоза е изпратен единствено един. Резултатът от всичките тези действия и бездейности е, че 2015 година сме имали на площадката 805 тона отработено гориво, в този момент – към началото на тази година, има към този момент близо 1000 тона ", акцентира Касчиев.

" Ако не стартираме да извозваме отработено гориво за преправка, имаме запас от към 7 години - толкоз е свободният потенциал в хранилището. Има и други варианти – контейнери за изсъхнало предпазване, само че това е рисковано и води към задънена улица. Ще го съхранявате 50 години. После какво ще вършиме с тези контейнери? "

Дълбоко геоложко вместилище може да се построи в област без сеизмична интензивност, разяснява специалистът в предаването " 12+3 ". Според него такова вместилище по скромни планове би коствало 10 милиарда лв. и даже повече.

Касчиев изрази безапелационна позиция, че " би трябвало да задвижим въпроса с геоложкото вместилище ".

Населението е " за " нуклеарната енергетика, по тази причина не би трябвало да се опълчва на съхраняването, защото няма различен излаз – това би трябвало да се разбере и да се одобри, посочи енергийният специалист.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР