Ако не започнем да извозваме отработеното ядрено гориво за преработка,

...
Ако не започнем да извозваме отработеното ядрено гориво за преработка,
Коментари Харесай

Георги Касчиев: Ако не започнем да извозваме отработеното ядрено гориво, имаме резерв за 7 години

Ако не стартираме да извозваме отработеното нуклеарно гориво за преправка, имаме запас за предпазване от към 7 години.
Това предизвести в изявление за БНР енергийният специалист проф. Георги Касчиев. Сред рисковете на отработеното гориво той уточни насъбраните радиоактивни детайли и разясни, че от самото начало на предпазване следва да се съблюдават 3 условия – изстудяване, биологична отбрана и разполагане по този начин, че да не се допусне основаване на сериозна маса.

В първите години отработеното гориво се съхранява в басейни покрай реакторите. Следва интервал на междинно предпазване, което обаче се лимитира до 50-60 години, посочи Касчиев.

В началото на нуклеарната стратегия у нас е било планувано, че отработеното гориво ще се връща в Русия, където да се преработва. Тук не можем да вършим това:

" Абсурд, парадокс! То е толкоз рискова и комплицирана технология. "

След началото на войната в Украйна проектите за транспортиране към Русия през 2022 година и 2023 година са пропаднали, сподели специалистът.

Като авариен вид проф. Георги Касчиев назова договаряния с Франция като единствената страна в Европа, която може да прави това, защото има два огромни завода за преправка на отработено гориво, само че добави:

" Не виждам голям възторг. Виждам най-много приказки за това. Това е единственият вид за нас като страна, само че тези, които ръководят – за какво би трябвало тъкмо те да го вършат, да вложат старания, откакто може да бъдат заменени след половин година и някой различен да се заеме с тази работа. "

Георги Касчиев се базира на тактика отпреди 25 години за ръководство на отработеното гориво, която планува най-малко 50 тона от отработеното гориво да се изпращат за преправка в Русия и съобщи, че тя е била спазвана безапелационно до 2015 година, до идването на Теменужка Петкова като министър на енергетиката в държавното управление на ГЕРБ.

" Тя стартира да саботира тази стратегия. От 2015-а до 2020-а вместо 10 превоза е изпратен единствено един. Резултатът от всичките тези действия и бездейности е, че 2015 година сме имали на площадката 805 тона отработено гориво, в този момент – към началото на тази година, има към този момент близо 1000 тона ", акцентира Касчиев.

" Ако не стартираме да извозваме отработено гориво за преправка, имаме запас от към 7 години - толкоз е свободният потенциал в хранилището. Има и други варианти – контейнери за изсъхнало предпазване, само че това е рисковано и води към задънена улица. Ще го съхранявате 50 години. После какво ще вършиме с тези контейнери? "

Дълбоко геоложко вместилище може да се построи в област без сеизмична интензивност, разяснява специалистът в предаването " 12+3 ". Според него такова вместилище по скромни планове би коствало 10 милиарда лв. и даже повече.

Касчиев изрази безапелационна позиция, че " би трябвало да задвижим въпроса с геоложкото вместилище ".

Населението е " за " нуклеарната енергетика, по тази причина не би трябвало да се опълчва на съхраняването, защото няма различен излаз – това би трябвало да се разбере и да се одобри, посочи енергийният специалист.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР