Ако не успее да състави кабинет, партия ГЕРБ е готова

...
Ако не успее да състави кабинет, партия ГЕРБ е готова
Коментари Харесай

Ананиев: ГЕРБ може да подкрепи правителство с друг мандат, ако програмата му съвпада с нашите приоритети

Ако не успее да сформира кабинет, партия ГЕРБ е подготвена да поддържа държавно управление и с различен мандат, в това число и на " Продължаваме промяната ", в името на стабилността на страната и при изискване, че програмата му съответствува с целите, заложени в програмата за ръководство на ГЕРБ. Това стана ясно от присъединяване на Кирил Ананиев по Българска национална телевизия. Той направи ангажимента, че ГЕРБ не би взела участие в един Министерски съвет с " Продължаваме промяната ".

" Ако не се стигне до такава степен, че да сътвори първата политическа мощ държавно управление, тогава вероятно мандата минава на втората политическа мощ. И в случай че тя в действителност е подготвена в този сложен миг да поеме отговорността да възвърне страната в естествения ѝ темп, за какво да не го подкрепим ", съобщи Ананиев.

Държавният бюджет за идната година е най-важната тематика, с която би трябвало да се захванат новите депутати в 48-ото Народно заседание. Обединяващото сред всички партии мнение е, че бюджет би трябвало да има, даже и да няма кабинет, съобщи Ананиев.

Той добави, че в петък Народното събрание ще изслуша служебния финансов министър Росица Велкова за осъществяването на бюджета за тази година и макрорамката за Бюжет 2023. Според Ананиев въз основата на действителните данни, които изнесе Велкова ще стартират същинските диалози за план-сметката.

ГЕРБ ще упорства за уравновесен бюджет, в който държавната поддръжка към хората и бизнеса да е таргетирана само към тези, които в действителност имат потребност от помощ.

" Трябва да се ръководят вярно обществените финанси и сме заложили в края на 4-годишния мандат да се върнем още веднъж към Маастрихтските критерии. Не сме изоставили ограниченията за бизнеса и популацията, тъй като знаем че тази зима и годината, която ни следва, ще е доста по-тежка от предходната година. Държавната поддръжка, обаче, би трябвало да е уравновесена и разпределена във времето, тъй че да се върнем към устойчивостта на обществените финанси. ", сподели той.

Ананиев укори управлението на Национална агенция за приходите, че не работи задоволително за събирането на приходите в страната. По негови сметки при толкоз висока инфлация би трябвало в хазната да има още повече приходи.

Според Кирил Ананиев България би трябвало да приключи 2022 година с по-нисък от заложения бюджетен недостиг. По думите му има ограничения и принадлежности, които могат да доведат до понижаване на недостига.

" За идната година към този момент би трябвало да се таргетират ограниченията, които са във връзка с бизнеса и популацията. Така, че да не се стига до изтегляне на подобен голям заем от 15 милиарда лв.. Външните пазари, с изключение на общата наклонност за стягане на финансирането от интернационалните финансови институции - налице е огромно съмнение към ръководството в България, изключително през последните година, година и половина ", съобщи Кирил Ананиев от ГЕРБ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР