Ако не успее да състави кабинет, ГЕРБ е готова да

...
Ако не успее да състави кабинет, ГЕРБ е готова да
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, ако приоритетите съвпадат

Ако не успее да сформира кабинет, ГЕРБ е подготвена да поддържа държавно управление с различен мандат в името на стабилността на страната и при изискване, че програмата му съответствува с целите, заложени в програмата за ръководство на ГЕРБ, разяснява пред Българска национална телевизия някогашният финансов министър Кирил Ананиев. Той направи ангажимента, че ГЕРБ не би взела участие в един кабинет с " Продължаваме промяната ".

" Ако не се стигне до такава степен, че първата политическа мощ да сътвори държавно управление, тогава вероятно мандата минава на втората политическа мощ. И в случай че тя в действителност е подготвена в този сложен миг да поеме отговорност, за какво да не го подкрепим ", посочи Ананиев. По думите му държавният бюджет за идната година е най-важната тематика, с която би трябвало да се захванат новите депутати в 48-ото Народно заседание.

" Обединяващото сред всички партии е, че бюджет би трябвало да има, даже и да няма кабинет ", посочи финансистът от ГЕРБ. Той добави, че в петък Народното събрание ще изслуша служебния финансов министър Росица Велкова за осъществяването на бюджета за тази година и макрорамката за Бюжет 2023. Според Ананиев въз основата на действителните данни, които изнесе Велкова, ще стартират същинските диалози за план-сметката. Той укори управлението на Национална агенция за приходите, че не работи задоволително за събирането на приходите в страната. По негови сметки при толкоз висока инфлация би трябвало в хазната да има още повече приходи.

" За идната година към този момент би трябвало да се таргетират ограниченията, които са във връзка с бизнеса и популацията, тъй че да не се стига до изтегляне на подобен голям заем от 15 милиарда лв.. Освен общата наклонност за стягане на финансирането от интернационалните финансови институции, налице е огромно съмнение към ръководството в България, изключително през последните година, година и половина ", означи финансистът от ГЕРБ. Той бе безапелационен, че тезата на " Продължаваме промяната " за 3% бюджетен недостиг през идната година е невъзможна, тъй като базовата фискална рамка е с 6,8% заложен недостиг, а към нея даже не са добавени новите разноски. 

Бившият министър съобщи упоритостта на ГЕРБ за продължавана на обезщетенията за електрическа енергия и природен газ, само че да ги получават компании, които имат компликации с плщането на сметките си.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР