Ако не сте пекли хляб, защото сте се страхували от

...
Ако не сте пекли хляб, защото сте се страхували от
Коментари Харесай

Домашен хляб без много усилия, пухкав, мекичък с хрупкава коричка и божествен аромат

Ако не сте пекли самун, тъй като сте се страхували от компликациите при готвенето, тази рецепта е за вас! Благодарение на нея можете да зарадвате фамилията си с обилен и ароматен домашен хляб всеки ден. Без дълготрайно месене.

Хлябът е много вмек от вътрешната страна, с огромни пори и тънка хрупкава коричка. Феновете на Ciabatta, италиански бял самун, изключително ще му се насладят. Прясната мая може да бъде сменена със суха, 4 г ще са задоволителни за такова количество брашно (около три четвърти от супената лъжица).

Съставките

Пшенично брашно 530 g

вода 420 мл

квас 10 g

сол 1 ч.л.

 

подготовка

Разтворете маята в топла вода (37–39 градуса). Пресейте брашното в дълбока купа, прибавете сол, изсипете разтворената квас. Омесете тестото със междинна консистенция. Покрийте купата с фолио с дребен излаз за въздух и оставете да престои на стайна температура в продължение на 2 часа.

За 2 часа тестото би трябвало да се вдигне 2 пъти, а на повърхността му ще има доста мехурчета. Не забравяйте, че ще имамете тесто, без да се месите, затова, без да правите нищо, покриваме купата с фолио или капака с дупка и го изпращаме в хладилника за през нощта.

На сутринта вземете нужното количество тесто. За да лепне по-малко, поръсете ръцете си с брашно. Оваляйте в брашно, оформяйки топка. Сложете купата върху лист хартия за печене, поръсена с брашно, и оставете да престои още 40-60 минути. Няма потребност да се покрива. Междувременно авансово загрейте фурната до 235 градуса.

Направете 3 разреза на теста, преместете го дружно с хартията за печене и поставете във фурната на междинния пласт. На долния пласт инсталирайте различен лист за печене, като изсипете 1,5 супени лъжици в него гореща вода за създаване ефекта на парата. Печете самун за 45 минути, по-късно извадете от фурната и оставете да се охлади върху телена рейка.

Тестото за домашен самун се съхранява съвършено в ледник за 2 седмици, тъй че можете да изпечете пресен самун за вечеря когато и да е. Не забравяйте да покриете тестото с фолио, с цел да не изсъхне. Приятелите ще се радват да научат новата рецепта и да я споделите с тях!

Инфо:зажената.бг

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР