Ако не сте чували името на Ангел Куюмджийски, то не

...
Ако не сте чували името на Ангел Куюмджийски, то не
Коментари Харесай

Ангел Куюмджийски: Неразказваната история на един от най-богатите и влиятелни българи

Ако не сте чували името на Ангел Куюмджийски, то не сте единствени. Всъщност по-голяма част от българите не са, тъй като, макар че е един от най-богатите и авторитетни българи от близкото минало, той остава дълго време прикрит за историята. Причините по тази причина са незнайно, само че с помощта на напъните на на писателя и публицист Петко Мангачев неговата неразказвана житейска история към този момент е налична за всички, като от няколко седмици на пазара може да се откри за живота на забравения милионер.

Куюмджийски е един от най-богатите българи, който е прочут с доста функции - като издател, благотворител, финансист, търговец, съветник, посланик и шпионин. Той потегля от нищото и доближава доста високи върхове в бизнеса. " Неговата персона е комплицирана, само че това, което знаем за него, го знаем от архивите. В нашата история за него не се знае съвсем нищо, само че се оказва, че той е крупна фигура в икономически и в политически проект ", споделя Мангачев в по Bulgaria On Air.

От къде е тръгнал?

Смята се, че Куюмджийски е роден в Самоков и че следва икономически науки във Франция, без да има данни дали е приключил.

" Владее добре френски език и поради това в последна сметка се трансформира в един от най-богатите българи в интервала сред двете международни войни. Той обаче на два пъти губи своето положение ", споделя създателят на книгата.

Как съумява да натрупа своето благосъстояние? " По незнайни аргументи представители на посолствата в София стартират да обменят валута в самоковския клон на банката, в която работи Куюмджийски. След време той съумял да се свърже с с представители на посолствата в България и открил връзка, с която да може да закупува котиращите се в западните банки български облигации на доста ниска стойност от интервала на Балканската, Междусъюзническата война и ПСВ. По закон било неразрешено да се купуват и да се търгува с тях в България. Той ги купувал в чужбина и ги осребрявал в Българска народна банка. Буквално за месеци става милионер ".

Това, което е необичайно и огромна мистерия съгласно Мангачев е, че липсват фотоси на богатия българин, в това число и в печата, имайки поради какъв брой е бил прочут за времето си Куюмджийски.

" Това не може да бъде обяснено и остава мистерия. Той е един един от главните хора финансиращи вестник " Мир " - огромен ежедневник по това време, и все пак няма негови фотоси във вестника ", съобщи създателят.

" Той е държал в ръцете си доста ориси, само че не е имал врагове, тъй като по отношение на никого не е проявявал принуждение и закани. Но е правил друго - предложил е посредством своята българо-френска банка преференциални заеми и когато компанията или предприятието не са могли да върнат заема, той го е получавал, вземайки от тях акции. Така последователно е влизал в управителните препоръки и най-вероятно е ставал притежател на предприятия. Той обаче в никакъв случай не посягал на акциите на предходния притежател - оставял им ги, с цел да могат да живеят добре ", споделя създателят.

С какво благосъстояние е разполагал?

Мангачев дава образец с това какво е написал в спомените си последният министър-председател на Царство България Константин Муравиев за това по какъв начин в границите на няколко съвещания на държавното управление през 1944 година в столовата на министерството били изпити всички специфични виновност и ликьори от персоналната маза на Куюмджийски, за които той платил, единствено за мита, близо 1,3 милион лв..

Даренията му на стойност 7 милиона лв. за студенти, учещи в чужбина и отварянето на столова, която да изхранва месечно 400 студенти, също приказва за параметрите на неговото благосъстояние и за това, че той е необятно скроен човек.

И парцелите, които е имал, са впечатляващи. " Ще споменем единствено две от неговите изключителни в архитектурно отношение жилища - сегашната резиденция на френския дипломат и резиденцията на американския дипломат на улица " Велико Търново ". И двете здания той заплаща сумата от 350 хиляди швейцарски франка ", споделя Мангачев.
 Ангел Куюмджийски е имал емблематични здания в София като тази, която се намира на улица
Източник:

Ангел Куюмджийски е имал емблематични здания в София като тази, която се намира на улица "Оборище " в София и сега е резиденция на френския посланикс

Резиденцията на френския дипломат в София е позната с богатата си покъщнина - просторни салони, луксозни елементи от дърво, мраморни камини, портрет на Леандър Леге, както и с тайнствената история на Ангел Куюмджийски.

На два пъти богатият българин бива ощетяван от страната ни. " Първият път това става през 1942 година с конфискуване на имуществото му като евреин, а вторият път през 1946-47 година посредством национализация ", споделя създателят на книгата.

По-късно Куюмджийски отпътува за Щатите със фамилията си и се пробва да прави бизнес там. " Не всичко е успешно. През този интервал брачната половинка му умира. Той се дами повторно за дама, която има солидна къща за мода и животът му потегля в друга повърхност. Той съумява да възвърне огромна част от своите капитали - в границите на близо 1,5 милиона $. ", изяснява Мангачев.

В Щатите той по-скоро е шпионин, а не предприемач. Той в никакъв случай не се връща в България, само че договаря със страната посредством посолството ни в Париж. " Преговорите се водят за възобновяване на неговото имущество, които той завършва сполучливо. Още повече съгласно Парижкия контракт от края на ПСВ, страните били задължени да възстановят имуществтото на поданиците си. Куюмджийски декларирал, че в случай че не му възстановят имуществото и капитали, ще се оплаче на ревизионната комисия, която била в София ", споделя създателят.

Иван - Асен Георгиев - шпионинът, който е наставник на Куюмджийски

Те се срещат в Париж, където Иван-Асен е консултант в нашето посолство. " Според диалозите, които Куюмджийски организира с него, излиза наяве, че Иван - Асен желае да се свърже с американското разузнаване. Куюмджийски прави тази връзка. От там нататък минава година и Иван--Асен счита, че заплахата става огромна и счита да не се връща в България. По съвет на Куюмджийски Иван -Асен въпреки всичко взема решение да се върне в страната и кариерата му се развива доста добре. Изпратен е като представител в Организация на обединените нации ", споделя Мангачев.

Срещи с президенти?

Според някои документи Ангел Куюмджийски е взел участие в делегацията на военачалник Донован по време на неговите диалози в Москва. Има догадки, че е взел участие в препоръки при диалозите сред Чърчил, Рузвелт и Сталин в Техеран, само че няма съответни доказателства.

Счита се, че той е и един героите на романа " Тютюн ", само че това също не е потвърдено. Умира в Щатите през 1966 година от пневмония.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР