Ако не се разберем за датата на честването на паметта

...
Ако не се разберем за датата на честването на паметта
Коментари Харесай

Захариева: Няма да правим компромиси с историята

Ако не се разберем за датата на честването на паметта на Гоце Делчев, няма да работим в взаимната комисия със Северна Македония, заяви пред бТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева. По думите й България няма да направи компромис с датата и не е съгласна честванията да са на 7 октомври, както предлага Северна Македония.

„ Поколения наред в Македония учат децата на откровени неистини и подправен шовинизъм, това няма по какъв начин да бъде признато от наша страна “, сподели Захариева и добави, че когато в комисията се разискват дати и документи, България ги изпраща, а Македония връща мнение по тях.

Цялата македонска история е основана на основата на поделянето с България, само че дано и историята, която е записана в учебниците, е правилна, добави външният министър.

БГНЕС напомня, че на 7 октомври преди към 70 години комунистическата власт в София е предала на Скопие костите на Гоце Делчев.

„ Вчера пред комисията настояхме за фокус, а до края на годината – и за основни резултати върху уточненията за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание. Тези две неща са разковничето на нещата; несъмнено, направихме и отчет за свършената работа – имаме триумфи по тематиките за Цар Самуил, за Светите братя Кирил и Методий, за Св. Наум. Но по какъв начин да направиш компромис с истината за Гоце Делчев – несъмнено, че няма да отстъпим! Аз и на пленарните диалози с комисията съм казвала, че ние не желаеме нищо повече от истината. Няма по какъв начин да правиш взаимни отстъпки с истината – самият Гоце десетки пъти си е казвал какъв е – българин! Писал го е десетки пъти! “, добави Захариева.

„ Ние знаем историята им – цялото им схващане за нация е основано на основата на отделянето с България, и това, което е неуместно, е датата за честването на паметта на Гоце Делчев – дано напомня, че македонският министър председател Зоран Заев беше тук на 4 февруари, когато дружно с Бойко Борисов честваха паметта на Делчев “, заяви още външният министър.

„ Повечето българи не са и чували датата 7 октомври – това е датата на едно от най-големите изменничества в българската история, осъществени от Българска комунистическа партия – когато след 1944 година под натиска на Сталин и Тито да признаят македонците като българи; и въпросната 1946 година на 7 октомври това се е случило – няма по какъв начин да честваме тази дата “, добави Захариева.

Благодарим, че българските гласоподаватели ни дадоха късмет, осъзнаваме какво би трябвало да свършим. В момента се прави разбор, само че една партия постоянно би трябвало да се реновира – по този начин Захариева отговори на въпроса дали ще има лични промени в ГЕРБ и в състава на държавното управление.

За да се съгласи Съединени американски щати да ни продаде самолети, значи договорката е предходна през Конгреса, и тук не става въпрос за пари, а за авторитет, добави Захариева.

Относно детето, което бе радикализирано от ИДИЛ в Пловдив, външният министър заяви, че още до момента в който е била правосъден министър, е бил подписан контракт с снабдители на интернет услуги, които са дали единодушие да лимитират несъответствуващото наличие в интернет. „ Това, че имаме триумфи в Ирак и Сирия, не значи, че борбата с тероризма е завършила. Факт, е че нямаме радикализирали се бойци, които да са отишли да се бият в Ирак, или въобще да развиват активност на територията на страната “, приключи министърът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР