Ако не се предвидят средства от резерва за здравноосигурителни плащания,

...
Ако не се предвидят средства от резерва за здравноосигурителни плащания,
Коментари Харесай

Маджаров: Купуваме по-скъпи лекарства от съседните държави, а отделяме най-много средства от публичния ресурс

Ако не се плануват средства от запаса за здравноосигурителни заплащания, в последните 2 месеца НЗОК няма да има опция да заплати средномесечните стойности. Около 900 млн. повече са заделени спрямо предходната година в бюджета. На свободния пазар купуваме по-скъпи медикаменти в сравнение с в прилежащите страни, а в същото време отделяме най-вече средства от обществения запас. Toва сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров пред NOVA NEWS.

По думите му дефицитът на фрагменти в опазването на здравето се дължи на много фактори. " Най-тежкото звено, с най-малка опция за кариерно развиване - остава без фрагменти. От време на време излизат данни, които бодро декларират, че имаме 33 000 лекари, в случай че виртуално се върнем обратно, когато когато доктор се пенсионира, напуща системата, ще забележим, че са доста по-малко - 25% от тях са в пенсионна възраст ", уточни той.

Според него междинният разход за медикаменти в Европейски Съюз е 15%, при нас е 26%, без да включваме разноските на лечебните заведения за закупуване на медикаменти.  Почти се приближаваме до 1/2 от разноските за опазване на здравето. Средствата, планувани за медикаменти, са толкоз, колкото е платила НЗОК. Има повече пари, платени за болнична помощ, в сравнение с са планувани в бюджета. Очакваме да се дефинират минимални хонорари и да помогнем на отдалечените лечебни заведения. Целта би трябвало да е качествена и налична болнична помощ ", разяснява Маджаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР