Ако не се предприеме нищо, горещите вълни могат да доведат

...
Ако не се предприеме нищо, горещите вълни могат да доведат
Коментари Харесай

Горещините могат да убият поне 90 000 европейци годишно до 2100 г.

Ако не се предприеме нищо, горещите талази могат да доведат до гибелта на 90 000 европейци всяка година до края на века, съобщи Европейската организация по околна среда /ЕАОС/.

" Без ограничения за акомодация и при сюжет за световно стопляне от 3 градуса по Целзий до 2100 година 90 000 европейци могат да умират от рискови горещини годишно ", съобщи тя.

" При световно стопляне от 1,5 ºС този брой се понижава до 30 000 смъртни случая годишно ".

Страните са поели ангажимент да задържат световното стопляне до 1,5 ºС над прединдустриалните равнища - цел, която светът ще пропусне при сегашните трендове в отделянето на нездравословни излъчвания.

Около 129 000 европейци са умряли от несъразмерни горещини в интервала сред 1980 и 2020 година, показва организацията, като се базира на застрахователни данни.

Но заради по-честите горещини, свързани с изменението на климата, застаряващото население и засилената урбанизация тази цифра евентуално ще се усили през идващите години, изключително в южната част на континента, сподели тя.

В понеделник Световната здравна организация заяви, че до момента през тази година в Европа са умряли минимум 15 000 души поради горещото време.

Трите месеца от юни до август бяха най-горещите в Европа от началото на воденето на регистрите, а извънредно високите температури доведоха до най-тежката суша, на която континентът е бил очевидец от Средновековието насам.

Освен заплахата от горещините, съгласно ЕАОС, изменението на климата може да направи Европа по-податлива на инфекциозни болести като малария и тресчица денга, популяризирани посредством захапване от комари.

А затоплящите се морски води стават все по-подходящи за развиването на бактерии, които предизвикват холера, изключително по крайбрежието на Балтийско море.

" Почти всички смъртни случаи, свързани с високите температури, са предотвратими в европейски подтекст ", обявиха специалисти на организацията.

" Намаляването на въздействието на горещините върху здравето изисква използването на необятен набор от решения, в това число ефикасни проекти за деяние в региона на опазването на здравето на жителите от горещините, озеленяване на градовете, уместно планиране и строителство на здания и адаптиране на работното време и работна среда ", се споделя в изказването на ЕАОС./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Женева / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР