Ако не се подпише Национален рамков договор (НРД), ще има

...
Ако не се подпише Национален рамков договор (НРД), ще има
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз подписва НРД

Ако не се подпише Национален рамков контракт (НРД), ще има неприятни последствия. Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров по време на 75-тия ексклузивен събор на съсловната организация в " Интер Експо Център " в София. Но, по думите му, няма причина да не се подписва НРД. Нямало нищо, което да е причина съборът на БЛС да реши да не го подпише, съгласно него.

Новите оферти, които са контрактувани сред БЛС и Националната здравноосигурителна каса, са опция при първо нарушаване от един вид да няма глоба, а да се дава методично напътствие на лекаря, сподели Иван Маджаров. Санкциите няма да се кумулират.

От НЗОК са приели и предлагането на БЛС да има обособен бюджет и целеустремено финансиране за нововъведения като роботизираната хирургия, която се ползва в лечебните заведения. Ще могат също да се трансферират до 10% от леглата от една клиника в друга от същия вид. Освен това персоналните лекари няма да са длъжни на оповестяват на видно място мобилните си номера. Но ще би трябвало да показват телефон на лекарската процедура, стана ясно още от думите на Маджаров.
 По-малко посоки за пациентите - спор сред лекари и НЗОК
По-малко посоки за пациентите - спор сред лекари и НЗОК

Все още се обяснява какви средства за какви действия са заложени в бюджета за 2023 година

Въпреки че нямаме финансови параметри заради, ще предложим на събора да подпишем рамков контракт при избрани финансови параметри, които ще би трябвало да пазиме, добави още той. Ако това не се случи, няма да има НРД в идващите 2-4 месеца и ще се работи по остарелия. Но това значи, че лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите,.

По-късно от БЛС оповестиха, че делегатите на събора са дали с 226 гласа " за ", 31 " срещу " и 8 " въздържал се " мандат на управлението организацията за сключване на НРД 2023-2025 при съответните параметри, за които загатна Иван Маджаров по време на форума.

Сред тях са: да няма предел в направленията, които персоналните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист; персоналните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, само че ще би трябвало да има посочен телефонен номер на лекарската практика; глобите да не се кумулират при еднотипни нарушавания, а при първо нарушавания се възнамерява методическа поддръжка от НЗОК вместо глоба; лечебните заведения да могат да " трансферират " до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип; приемащ доктор в болница да може да е и без компетентност, а лекарите, които специализират, а могат да правят лечебни действия като реализатор под контрол на експерт.
 НЗОК утвърди бюджета си от 7 млрд.лв. за три часа Обновена
НЗОК утвърди бюджета си от 7 млрд.лв. за три часа

От инстутицията обясниха, че здравната вноска остава 8%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР