Ако не се изработи нов механизъм личните лекари да продължат

...
Ако не се изработи нов механизъм личните лекари да продължат
Коментари Харесай

Още не е ясно, дали маските ще са задължителни и след 1 април

Ако не се създаде нов механизъм персоналните лекари да продължат да издават посоки, съгласно специалисти безвъзмезден PCR тест ще се поставя единствено след обзор от експерт.

Ще останат ли наложителни маските и след 31 март? Това към момента не е ясно, само че към този момент е несъмнено, че ще има законодателни промени. Според тях здравното министерство и районните инспекции ще могат да постановат ограничения.

Отпада ли в действителност наложителното носене на маски на закрито? В края на предходната седмица Министерският съвет разгласи, че изключителната епидемиологична конюнктура няма да бъде удължена и от 1 април отпадат въведените от здравното министерство ограничения, измежду които и носенето на маски.

Според заместник-председателя на парламентарната здравна комисия обаче маските остават наложителни и след 1 април, в случай че здравният министър не анулира заповедта си, предава Българска национална телевизия.

" Извънредна епидемиологична конюнктура е здравно-организационен прийом, който се анулира и вкарва от държавното управление. до момента в който обособените ограничения с носенето на маски са въведени от Министерството на здравеопазването, те са въведени по друг механизъм и надлежно могат да бъдат анулирани по друг механизъм ", съобщи доктор Александър Симидчиев - заместник-председател на комисия по опазване на здравето.

От здравното министерство не дадоха отговор ще останат ли наложителни маските след края на март. В писмен отговор споделят, че предстоят законодателни промени, които ще разрешават на министъра да вкарва краткотрайни ограничения. Вероятността обаче до петък да бъдат признати тези законодателни промени не е огромна.

" Ако те могат да бъдат импортирани в сряда и няма възражения или допълнения или промени в текстовете, те да бъдат признати по едно и също време на първо и второ четене в един и същи ден и тогава действително могат да станат факт с приемането си в сряда и излизането на държавен вестник на идващия ден ", съобщи доктор Александър Симидчиев.

Ако това не се случи обаче, какво следва - от министерството оповестиха, че повече детайлности по проблема ще дадат в сряда. Така към този момент въпросът ще останат ли наложителни маските на 1 април няма безапелационен отговор. Отмяната на епидемиологичната конюнктура основава и още един проблем - персоналните лекари няма да могат да дават посоки за безвъзмездни PCR проби.

" Това е доста притеснително, защото безплатните за пациенти проби бяха нещото, с което ние откривахме коронавирус болните. Mного малко от хората към този момент ще решат да си вършат проби платени и то ще вършат тези антигенните, които са с по-ниска сензитивност от PCR и това на документи ще понижи болните ", съобщи доктор Костадин Сотиров - Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР