Ако не намалим с 40% емисиите през следващите три години

...
Ако не намалим с 40% емисиите през следващите три години
Коментари Харесай

Сандов: България ще трябва да връща 13 млрд. лв., ако не намалим с 40% вредните емисии

Ако не понижим с 40% излъчванията през идващите три години и половина, България ще би трябвало да връща 13 милиарда лв. , които да бъдат оползотворени по Плана за възобновяване.

Това сподели вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на районната конференция за възобновима сила RЕ-Source Southeast, представен от " 24 часа ".
 Глобиха ТЕЦ-Русе за изпускане на нездравословни излъчвания във въздуха
Глобиха ТЕЦ-Русе за изпускане на нездравословни излъчвания във въздуха

От сдружението не отхвърлят и няма да апелират глобата

Ако България не трансформира въглищния бранш, няма по какъв начин да оползотвори 2,5 милиарда лева от Фонда за обективен преход.

В България не са навлезли плаващите ВЕИ - фотоволтаици на водна повърхност, споделя екоминистърът. По думите му страната ни би трябвало от ден на ден да децентрализира енергийната система, да се внедряват от ден на ден ВЕИ източници и да има повече " играчи " на пазара , в това число от най-малките.

По думите на Сандов, даже едно домакинство, което сложи панел на покрива си, по някакъв метод взе участие в цялата енергийна система .
 Лорер: Първите пари по Плана за възобновяване идват лятото
Лорер: Първите пари по Плана за възобновяване идват лятото

Преките задгранични вложения у нас се удвояват, по думите му

Заради ограничаващи режими през годините е имало малко нови енергийни мощности от ВЕИ . Сандов даде за образец, че има възбрана да се строят възобновими мощности върху земеделска земя. Освен това към момента в България не са навлезли плаващите ВЕИ - фотоволтаици на водна повърхност . Не е добре развита и геотермалната сила. Има ограничавания и за вятърните централи.

Екоминистърът увери, че се прави всичко допустимо да няма спор сред ограниченията, които се вземат за климатичните промени и ВЕИ. Затова би трябвало да се способства " отпушването " на всички други благоприятни условия и да се сътвори ясна рамка за рестриктивните режими .

Новият финансов инструмент REPowerEU демонстрира в забележителна степен посоката къде би трябвало да се съсредоточат новите вложения във възобновима сила и по какъв начин да бъде решен въпросът със предпазените територии . " Ясен правилник и по-бързи процедури ", съобщи Борислав Сандов.

В момента се приготвя смяна на Наредбата за подземните и повърхностните води , с цел да се " отпушат " тези процеси, които ще дадат опция върху от ден на ден водни площи да се разполагат фотоволтаични централи, изясни министърът.

Работи се и с министерството на земеделието, с цел да се откри метод да се вкарат агрофотоволтаиците, добави Борислав Сандов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР