Ако не можеш да ги победиш, копирай ги. Модифицираната сентенция

...
Ако не можеш да ги победиш, копирай ги. Модифицираната сентенция
Коментари Харесай

9 държави вече пуснаха свои конкуренти на криптовалутите

Ако не можеш да ги победиш, копирай ги. Модифицираната поговорка изяснява най-малко частично за какво централните банки в девет страни по света показаха свои цифрови валути, написа Fortune.

Криптовалутите са децентрализирана опция на хартиените пари и съставляват все по-голям проблем за централните банки, които могат да изгубят контрола върху паричното предложение, в случай че bitcoin и стейбълкойните станат новото обикновено.

Заради това някои централни банки взеха решение да основат конкурентни цифрови валути, които да могат да управляват. Стойността на тези електронни валути, познати и като CBDC, е равна на тази на физическия им еквивалент. Например нигерийската е-найра коства колкото и физическата.

Криптовалутите като bitcoin и ethereum не са " завързани " с нито една фиатна валута. От друга страна има и така наречен стейбълкойни, от които да вземем за пример една единица постоянно коства $1.

Ползите от цифровите валути, които централните банки създават, не са малко. Например, те могат да разрешат на хората без сметки в банка да употребяват цифрови заплащания. Самите централни банки пък получават евтина опция на банкнотите и монетите. Критиците обаче се тормозят от киберзаплахите против тях, както и от неналичието на анонимност при потреблението им.

В четвъртък Швейцарската национална банка и сътрудниците ѝ оповестиха, че са завършили сполучливо втората фаза на опита, прочут като Project Helvetica. В рамките му пет търговски банки за интервал от три дни използваха първообраз на цифрова валута, издадена от централната банка, за междубанкови и трансгранични преводи.

Европейският съюз и Съединените американски щати към момента не са напреднали в създаването на лични цифрови валути. В средата на 2021 година Европейската централна банка даде начало на своя план за цифрово евро и през идващите две години ще опитва с концепцията. Съединени американски щати към момента не организират проби, само че се чака през идващите седмици Федералният запас да разгласява отчет по тематиката.

Кои са деветте страни, които към този момент имат лична цифрова валута?

Бахамите

Дигиталната валута на Бахамите — пясъчният $ — бе първата, която бе пусната. Това се случи още през октомври 2020 година, когато централната банка съобщи, че желае да отстрани потреблението на чекове в страната до 2024 година

Нигерия

След три години разработка през октомври 2021 година Нигерия се трансформира в най-голямата страна в света, която пусна своя е-валута. Вече всички притежатели на банкова сметка в страната могат да употребяват е-найра, а скоро това ще е допустимо и за тези, които не употребяват банкови услуги.

Антигуа и Барбуда, Гренада, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Доминика и Монтсерат

Островните страни, които дружно сътвориха Източнокарибската централна банка, към този момент одобриха цифровата валута DCash. Електронната версия на източнокарбиския $ бе показана през март и може да бъде употребена към този момент със или без банкова сметка.

Китай

Китай създава CBDC от 2014 година, като втората най-голяма стопанска система в света към момента не е пуснала изцяло своята цифрова валута.

Централната банка обаче организира всеобщи проби, като раздава десетки милиони токени на жителите на Китай. Миналата седмица институцията пусна и версия на своя портфейл с цифрови юани за жителите на 10 области, в това число Шанхай и Пекин.

Дигиталният юан е съчетаем и с WeChat.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР