Ако не измерваме това, което е важно за нашето здраве,

...
Ако не измерваме това, което е важно за нашето здраве,
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Всеки микрограм замърсяване нагоре увеличава смъртността с 1%

" Ако не измерваме това, което е значимо за нашето здраве, ние няма по какъв начин да подобряваме нашето здраве. Ако не знаем какви са равнищата, не може да търсим отговорност за какво те са превишавани.Измерването е основен компонент- първият главен съставен елемент, преди да стартираме да вършим ограничения ". Това сподели пред БНР пулмологът доктор Александър Симидчиев в коментар по тематиката за мръсния въздух.

Специалистът бе безапелационен, че съществува връзка сред мръсния въздух и честотата на респираторните инфекции.

" Всеки микрограм замърсяване нагоре усилва смъртността с 1% ", сподели пулмологът.

По думите на доктор Симидчиев вирусите и бактериите полепват по повърхността на фините прахови частици и се транспортират във въздуха.

" Когато тези замърсители попаднат в дихателната ни система, подтискат локалния имунитет и защитните ни сили понижават, вследствие на което попадналите в дихателната система бактерии се развиват по-добре и по-бързо. Имаме както по-добро разпространяване вследствие на замърсяването, по този начин и по-лесно заразяване и по-тежко боледуване, когато въздухът е замърсен ", изясни механизмите на нездравословното деяние на праховите частици върху индивида.

Д-р Симидчиев изясни, че в столицата единствено една станция мери фините прахови частици, които влизат по-дълбоко в дихателната система, а останалите станции мерят по-едрите частици, които също могат релативно добре да покажат, че има замърсяване.

Пулмологът изрази мнение, че всеки един от нас, жителите, както и всички като общественост, можем да създадем дребни стъпки за възстановяване на обстановката. Той се спря на съответна стъпка като обособяването на бус ленти.

По думите му те съдействали за по-бързото придвижване на градския превоз в сревнение с леките коли и този факт се е оказал причина повече хора да предпочетат градския превоз.

„ Това е методът за възстановяване на общото ни съществуване “, заключи лекарят.

Според него подобаваща мярка е и основаването на велоалеи.

Д-р Александър Симидчиев бе безапелационен, че нотбеляза, че има резултат от подхванатите ограничения в последните 10-15 години.

" Вървим леко надолу по скалата на замърсяването ", сподели той, само че напомни, че тъкмо сме достигнали до равнищата, препоръчвани от СЗО като възможни и те са били свалени надолу, в още по-ниски граници.

Специалистът препоча още в затворени пространства хората да употребяват пречистватели за въздух и да излизат по-малко на открито, когато въздухът е замърсен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР