Ако не бяха 13 единици – или 6,5 литра –

...
Ако не бяха 13 единици – или 6,5 литра –
Коментари Харесай

Как Джеймс Харисън – Човекът със златната ръка – спаси живота на близо 2,5 милиона бебета

Ако не бяха 13 единици – или 6,5 литра – дарена кръв, Джеймс Харисън щеше да почине. И откакто се възвръща, той взема решение, че ще заплати за дарението.

Тогава обаче той към момента не подозира, че ще компенсира доста повече от кръвта, която избавя живота му – тъй като сега, в който се отдръпва от кръводаряването, той е избавил живота на близо 2,5 милиона бебета…

 Blood Donation 12-07-06 2

Банка с кръв

Харисън връща своята милостиня за първи път през 1954 година, когато се записва незабавно откакто навършва 18 години. Минават четири години откакто е признат в болница за три месеца, толкоз болен, че в последна сметка е отхвърлен един от белите му дробове.

„ Винаги съм очаквал с неспокойствие да даря, още от интервенцията, тъй като не знам какъв брой хора бяха нужни, с цел да спасят живота ми “, споделя той пред медии през 2015 година „ Никога не съм ги срещал, не съм ги познавал. “

„ Всяка банка с кръв е скъпа, само че кръвта на Джеймс е изключително невероятна “, споделя Джема Фалкенмайър от кръводарителската работа на Австралийския Червен кръст пред CNN. „ Кръвта му в действителност се употребява за изработката на животоспасяващо лекарство, което се дава на майки, чиято кръв има риск да нападна неродените им бебета. “

Каква е повода за невероятната животоспасяваща дарба на Харисън? Ами кръвта му е дом на голям брой редки антитела, известни като Rh (D) имуноглобулин или анти-D.

Ако в миналото сте били бременна – и изключително в случай че имате резус негативна кръвна група – това може и да ви приказва нещо. Има заболяване, наречено Хемолитичната болест на новороденото (ХБН), което може да възникне по време на бременност и е извънредно рисково, тъй като може да аргументи съществени проблеми с далака, черния дроб, мозъка и даже да провокира гибел на плода.

 Blood Research- Saving Lives (8384) (9759061442)

За да разберем какво предизвиква тази болест, би трябвало да разбираем по какъв начин работят кръвните групи. Всеки има една от осемте кръвни групи съгласно това кои антигени и антитела участват или липсват в неговите кръвни кафези и плазма. Има четири съществени категории: A, B, AB и O и всяка от тях може да бъде разграничена на резус позитивна или резус негативна версия.

Да бъдеш „ резус позитивен “ значи, че кръвните ти кафези носят RhD антигена, до момента в който резус негативната кръв го няма. В по-голямата си част това няма да се отрази по някакъв необикновен метод на живота ви – в случай че, да речем, не се нуждаете от кръвопреливане, в който миг това става в действителност доста значимо.

Докато резус позитивни хора могат безвредно да получат Rhesus негативна кръв, същото не е важи наопаки – в случай че резус негативно тяло открие RhD антигена, то ще го третира като непознато тяло и ще сътвори отбрана против него.

Единствената цел на преждеспоменатото анти-D антитялото е да търси RhD антигени, да ги открива и унищожава. След като RhD негативен човек е бил изложен на RhD позитивна кръв, той ще развие тези антитела и ще ги резервира вечно.

По време на бременност тази реакция, известна като „ сенсибилизиране “ към RhD антигени, може да бъде опустошителна. Когато някоя жена е бременна, дребни количества от кръвта на зародиша неизбежно ще се смесят с нейната – и в случай че кръвта на плода е RhD позитивна, а тази на бременната е негативна, ще се задейства същата имунна реакция, причинявайки ХБН.

„ В исторически проект ХБН е една от главните аргументи за детската смъртност и тежките увреждания през целия живот измежду нашето население “, споделя Робърт Флауър, академик по кръвопреливане в Австралийската кръвна работа на Червения кръст, пред Sydney Morning Herald през 2017 година

Това се трансформира през 1966 година, когато учени от Международния конгрес по кръвопреливане в Сидни вършат зашеметяващо известие: ХБН може да бъде предотвратена с инжектиране на анти-D – същото антитяло, което е отговорно за положението.

Звучи налудничаво и доста огромни медицински органи отхвърлят да финансират клинични тествания на концепцията – даже американският Национален институт по опазване на здравето назовава предлагането „ нелепост “.

Но учените имат вяра, че като вкарат малко анти-D – не задоволително, че да нападат развиващия се плод, само че задоволително, с цел да се отърват от всички RhD позитивни кръвни кафези, които са попаднали в кръвта на бременната – те могат да спрат рисковата имунна реакция да не се случва въобще.

Учудващо, само че това проработи – и към момента работи: бременни хора с RhD негативен резултат към момента получават анти-D инжекции и през днешния ден. Така случаите на ХБН минават от нормални, засягащи към 1 от 7 бременности в Съединени американски щати, до необикновено редки – през 2003 година, да вземем за пример, същата статистика е понижена до 1 на 370.

 Blood Donation 12-07-06 1

Тук стигаме до Джеймс Харисън. Дори през днешния ден единственото място, където лекарите могат да получат тези анти-D антитела, е от дарения на плазма – само че тя би трябвало да е от RhD негативни хора, които в даден миг са станали чувствителни към RhD антигени. Само те имат решаващото анти-D антитяло, което е профилирано в преследването и унищожаването на RhD антигените.

„ Много малко хора имат тези антитела в толкоз мощни концентрации “, споделя Фалкенмайър пред Sydney Morning Herald. „ Тялото му създава доста от тях и когато подарява, тялото му създава още. “

Когато Харисън научава за своята чудотворна кръв, той минава от даряване на цяла кръв към даряване единствено на плазма – и подарява колкото постоянно може: на всеки две седмици за интервал от 60 години. Така прави общо 1172 дарения до пенсионирането си на 81 години – горната граница за дарения в Австралия.

„ Всяка партида анти-D, която в миналото е била създадена в Австралия, идва от кръвта на Джеймс “, сподели Фалкенмайър. „ Повече от 17% от дамите в Австралия са изложени на риск, тъй че Джеймс е оказал помощ за спасяването на доста животи. “

С близо 2,5 милиона живи бебета с помощта на неговите дарения, Харисън се трансформира – справедливо – в нещо като воин в родината си. Той даже е награден с Медал на Ордена на Австралия, едно от най-престижните оценки в страната.

Но Джеймс има по-стоическо отношение към цялата работа.

„ Някои хора споделят: „ О, ти си воин “, само че аз съм в безвредна стая и подарявам кръв. Дават ми чаша кафе и нещо за ядене. И по-късно си не преставам по пътя… Няма проблем, няма компликации. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР