Ако не беше зоркият поглед на един багерист, работещ в

...
Ако не беше зоркият поглед на един багерист, работещ в
Коментари Харесай

Археолози откриха най-стария тумор в египетски скелет

Ако не беше зоркият взор на един багерист, работещ в антична подземна гробница в Египет, археолозите може би в никакъв случай нямаше да го открият: зъб, ситуиран в извивката на изхабен таз.

Първоначално ръководителят на обекта и археолог Мелинда Кинг Ветцел си помисли, че гледа артефакт от времето на египетските фараони. 

Ветцел не е била сигурна в експертизата си, тя потърсила подпомагане от биоархеологическия началник на обекта Гретхен Дабс. Според Дабс откритието било най-старото доказателство за зрял тератом на яйчника или израстък от зародишни клетки  (образованието съставлява костна маса с два зъба, този тип израстък е формиран от няколко разнообразни вида тъкани, като кости, мускули или косми - ред. бел).

Образуванието наподобява на калцирана купчина от неорганизирани и изцяло завършени тъкани, като кости и зъби, оповестява Science Alert. 

Размерите ѝ са почти 3 на 2 см. и датира от средата на XIV в. прочие н. е.   

Scientists Find a Tumor Made of Teeth in The Pelvis of an Ancient Egyptian
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Изследователите споделят, че тя прибавя " забележителна времева и географска дълбочина към разбирането ни за това положение в предишното ".  

Ветцел, Дабс, които са от разнообразни компании и университети, работят дружно на този археологически обект, на източния бряг на река Нил от години в границите на плана " Амарна ". Това са дълготрайни, продължаващи разкопки, които имат за цел да разкрият гробищата на елементарните хора, заровени наоколо до тогавашната столица на фараона Ахенатен, основана през 1345 година пр. 

Младият женски скелет с израстък на яйчниците е открит заровен в многокамерна гробница в Северното пустинно гробище на Амарна и евентуално е бил на възраст 18-21 години, когато е умрял, заключват специалистите.  

Жената била заровена с ръце, сложени над таза. Тя била увита по метод, който е нормален за други неелитни гробища в Амарна. Въпреки това върху нея е имало повече бижута, в сравнение с върху другите тела, които били открити в покрайнината.  

Тератомите са редки типове тумори от зародишни кафези, които нормално са доброкачествени, макар че могат да се съпровождат със признаци като болки в корема или неплодородие. Те се срещат доста рядко в археологията. Всъщност това е едвам петият сходен случай, открит от археолози, и единственият в Египет. Туморът е с няколко века по-стар от другите антични тератоми, открити преди този момент от археолози в Испания, Франция, Перу и Португалия.  

A teratoma is a tumor made up of several different types of tissue, such as hair, muscle, teeth, or bone.
— Əиɔячpʇion (@encryptionmusic)
По-нататъшните разкопки към женския скелет са разкрили втори зъб покрай горната част на костта на крайници, към момента в тазовата празнина. Археолозите са заключили, че този втори зъб е бил част от тумора, само че се е отделил по време на разлагането. 

Според учените и двата зъба са покрити с цялостни, " въпреки и малко обезобразени ", емайлови корони. Те демонстрират и отчасти завършени коренови структури в основата на цименто-емайла, разясняват специалистите.  

Това е прекомерно развито за плод в ранен етап на развиване и мощно подсказва, че образуванието не е неродено дете, а израстък.  

Този съответен субект, споделят откривателите, е имал златен пръстен на лявата си ръка, който се е намирал покрай тумора. Той е бил илюстриран с изображение на Бес - древноегипетско провидение, обвързвано с плодородието и отбраната. 

Макар да е единствено догадка, създателите споделят, че е допустимо тази позиция на пръстена да е била целенасочена и пръстенът на Бес да е бил употребен за справяне с болката, изпитвана в тази част на тялото , или с " възприеманите проблеми на безплодието ". 

teratoma is a tumor made up of several different types of tissue, such as hair, muscle, teeth, or bone.Teratomata typically form in the tailbone (where it is known as a sacrococcygeal teratoma), ovary, or testicle
— Itebimien Peter (@PeterItebimien)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР