Ако не беше огромният германски износ, другите държави от ЕС,

...
Ако не беше огромният германски износ, другите държави от ЕС,
Коментари Харесай

Печели ли германската икономика на гърба на останалите държави в ЕС?

Ако не беше големият немски експорт, другите страни от Европейски Съюз, изключително по-слабите от Юга, щяха да имат по-добри шансове за развиване, настояват критици. Вярно ли е това? Развива ли се Германия на гърба на своите сътрудници?

Не е единствено американският президент Доналд Тръмп. И други подлагат на критика Германия поради мощния ѝ експортен бранш и комерсиалните ѝ остатъци. Вътре в Европейски Съюз също се усеща неодобрение. Критиците настояват, че немският триумф бил за сметка на нейните сътрудници в Европейски Съюз. Не на последно място този триумф се дължал на това, че немските компании поддържали ниско равнището на заплатите. Над всички обаче се откроява президентът Тръмп, който напряко упрекна Германия в употреба на други страни, включително и на Съединени американски щати. Критиците на Германия настояват още, че по този метод тя допринасяла за неприятното икономическо развиване на страни като Гърция или Италия.

Скачени съдове - да, само че резултатът не е негативен

Теорията за скачените стопански съдове - в която се твърди, че експортният триумф на една страна автоматизирано вреди на нейните търговски сътрудници, бе опровергана от настоящо проучване, представено от вестник " Ди Велт ". Швейцарският Институт за стопански проучвания Prognos твърди, че заради мощно изразеното систематизиране на труда в границите на Европейски Съюз другите страни от общността също извличат съществени изгоди от икономическата мощност на Германия. Изследването демонстрира, че огромното търсене на немски артикули основава общо пет милиона работни места в Европейски Съюз. Само немската промишленост основава претовареност на 3,4 млн. души в Европейски Съюз. Дори в случай че Германия утежни своята конкурентоспособност, да вземем за пример като увеличи заплатите, това няма безусловно да сътвори преимущества за останалите страни от общността, а тъкмо противоположното - би имало по-скоро негативни последствия за тях, сочат заключенията на Prognos.

Вестник " Ди Велт " напомня, че до ноември 2017 година Германия е изнесла в страните от Европейски Съюз продукция за 750 милиарда евро,а е внесла от тях артикули за 590 милиарда евро. Германия е най-важният търговски сътрудник на доста европейски страни, изключително в Централна и Източна Европа. За тях немската стопанска система е мощен източник на напредък, се споделя в проучването. В Полша, да вземем за пример, близо 900.000 работни места зависят директно от износа за Германия. Обикновено това са поддоставчици на немски компании, които създават за експорт.

През идващите години Prognos чака немската стопанска система да нараства с по към 1,6 % годишно. Ако обаче тя стагнира, това сигурно ще се отрази отрицателно и на множеството нейни сътрудници в Европейски Съюз, настояват швейцарските анализатори. Най-силно това ще усетят Словакия, Чехия, Унгария и Полша, се споделя още в проучването. " Едно утежняване на конкурентоспособността на немската стопанска система би отслабило и нейните сътрудници в Европейски Съюз и ще коства доста работни места ", споделя по този мотив и Бертрам Босард, началник на Съюза на баварската стопанска система VBW, по чиято поръчка е извършено проучването на швейцарския институт.

Евентуално намаляване на немската стопанска система, която е най-силната в Европейски Съюз, би довело до ново понижаване на лихвените проценти. Подобно нещо би се отразило до известна степен удобно на страни като Гърция и Италия. Други страни обаче, като да вземем за пример Франция и Испания няма да извлекат изгоди от сходно развиване, излиза наяве от проучването. Според специалисти на Съюза на баварската стопанска система, би било нездравословно да се усилва ролята на страната в стопанската система - да вземем за пример посредством въвеждане на нови налози и нови опити за икономическо преразпределение. Според тях, е належащо да се ускори конкурентоспособността на всички страни от Европейски Съюз./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР