Ако не бъдат взети спешни мерки, обемът на боклуците в

...
Ако не бъдат взети спешни мерки, обемът на боклуците в
Коментари Харесай

Обемът на отпадъците в световен мащаб може да се увеличи със 70% до 2050 г.

Ако не бъдат взети незабавни ограничения, размерът на боклуците в международен мащаб ще се усили със 70 % до 2050 година и ще доближи 3,4 милиарда тона. Това заяви в оповестен през вчерашния ден отчет Световната банка, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Лошото ръководство на отпадъците вреди на човешкото здраве и на околната среда, в допълнение към проблемите с климата ", разяснява Лора Тък, вицепрезидент на Световната банка, отговаряща за устойчивото развиване.

Въпреки че богатите страни съставляват едвам 16 на 100 от международното население, те създават над една трета (34 процента) от отпадъците на планетата. Източна Азия и Тихоокеанският район са виновни за близо една четвърт (23 процента) от всички отпадъци. Очаква се Субсахарска Африка да утрои, а Южна Азия да удвои до 2050 година размера боклуци, които създават.

Световната банка предлага да се даде финансова помощ на страните, които имат най-голяма потребност да разработят системи за ръководство на боклуци, както и да се поддържат начинания за понижаване на използването на пластмаса и за ограничение на питателните боклуци.

От 2000 година Световната банка е вложила над 4,7 милиарда $ в стратегии за ръководство на боклуци по света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР