Ако не бъдат направени съществени реформи в глобалните данъчни правила,

...
Ако не бъдат направени съществени реформи в глобалните данъчни правила,
Коментари Харесай

Има опасност от загуба на приходи за 4,7 трлн. долара в света през идните 10 години заради данъчни убежища

Ако не бъдат направени основни промени в световните данъчни правила, страните по света са напът да изгубят 4,7 трилиона $ данъчни доходи през идните 10 години. Загубите ще настъпят, защото и мултинационалните корпорации, и доста богати хора употребяват данъчни убежища, с цел да заплащат минимални налози, предизвестява английският мозъчен концерн " Мрежа за данъчна правдивост " (Tax Justice Network) в най-новия си отчет по тематиката, оповестява Българска телеграфна агенция.

Прогнозираният дефицит на данъчни доходи се основава на разбор на данни от 47 страни по целия свят, доста от които са членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Според доклада бъдещите загуби на обществени средства биха били еквивалентни на международните разноски за публично здраве за цяла година.

През идващата зима страните би трябвало да гласоподават в интерес на започването на договаряния по данъчна спогодба на Организация на обединените нации в Общото заседание на организацията, с цел да се избегнат големите загуби, настояват създателите на отчета.

" Държавите би трябвало да създадат избор в Организация на обединените нации в края на годината. Загубете бъдещето си в този момент, като продължите курса, или демократизирайте световните данъчни правила, с цел да можем да задържим обществените пари, от които се нуждаем за идните провокации ", сподели Алекс Кобъм, основен изпълнителен шеф на " Мрежата за данъчна правдивост ".

Според отчета страните по света губят по 472 милиарда $ данъчни доходи на година поради световни данъчни злоупотреби. От тази годишна загуба 301 милиарда $ " изтичат " поради дейности на мултинационални корпорации, прехвърлящи облаги в данъчни убежища, а 171 милиарда $ - поради богати хора, криещи благосъстоянието си в офшорни зони.

Годишните данъчни загуби за България, произлизащи от корист с корпоративен налог, възлизат на 135,6 милиона $, което се равнява на 0,2 на 100 от родния БВП, сочат още данните от изследването на " Мрежа за данъчна правдивост ".

Като дял от нанесените световни данъчни загуби, това съставлява едвам 0,1 на 100.

В Европа годишните данъчни загуби от корист с корпоративен налог се правят оценка на 83,567 милиарда $, или 0,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Стария континент.

В Северна Америка те са 139,2 милиарда $, което дава отговор на 0,6 на 100 от икономическата продукция на континента.

Десетгодишната прогноза се основава на въздействието на напъните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за реформиране на интернационалната данъчна архитектура и ограничение на загубите от световните данъчни злоупотреби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР