Ако назовете някои от страховитите символи на Хелоуин, със сигурност

...
Ако назовете някои от страховитите символи на Хелоуин, със сигурност
Коментари Харесай

Това ли е най-характерният вестител на лошия късмет?

Ако назовете някои от страховитите знаци на Хелоуин, сигурно ще споменете вещици, фенери, прилепи, духове и, несъмнено, черни котки. С острите си дъгообразни гърбове и светещи зелени очи, те сигурно способстват за всяка страховита сцена, в случай че се промъкнат към декорацията ви за Хелоуин. Може би вие или някой ваш прочут в действителност се страхувате от черни котки, само че чудили ли сте се за какво?

Този боязън може да се дължи на мита за черните котки, че те могат да ви навредят по някакъв метод. Той се е запазил през вековете, тъй че не сте сами, и се трансформира в мотив за диалог, изключително когато наближи Хелоуин. Така че за какво да не се изправите лице в лице със страха си и най-сетне да зададете въпроса: Наистина ли черните котки носят неприятен шанс? След като се запознаете с историята, може би въпреки всичко няма да сте толкоз уплашени. Всъщност една от тях може да ви донесе шанс!

Защо черните котки се свързват с неприятния шанс?

Най-голямата връзка сред черните котки и неприятния шанс е обвързвана с това, кой постоянно се счита за притежател на тези същества: вещиците. В средновековна Европа християнската черква придобива все по-голяма известност, което кара обществото да отхвърли езическите религии като уика. Вещиците се трансформирали в знаци на злото, а заради вярванията им в естествения свят връзката с домашни животни като котките станала подозрителна. Всъщност мнозина вярвали, че самите вещици могат да се трансформират в черни котки, с цел да се маскират.

Въпреки че връзката съответно с черните котки не е изцяло известна, черното постоянно се счита за знак на гибелта и траура. Възможно е в последна сметка облиците от това време да са затвърдили връзката сред вещиците и черните котки, само че все пак тази връзка се е запазила. Където има Хелоуин, има и вещици. А там, където има вещици, има и черни котки. А ето и един забавен факт за Хелоуин: както вещиците, по този начин и черните котки към момента са едни от най-популярните костюми за Хелоуин!

Означава ли черната котка неприятен шанс?

Ако вярвате на папа Григорий IX от 1233 година, черните котки символизират Сатаната и затова носят неприятен шанс. Да, ето какъв брой дълго се е запазил този мит! Той е обвързван със суеверията на католическата черква и глобения лов на вещици, с цел да се изкоренят всички еретици, които им се изпречат. И до момента в който доста хора са починали поради тази омагьосваща връзка, доста котки също са починали. Всъщност в последна сметка котките били упрекнати за бубонната чума, тъй като били считани за зли. (Интересно е да се означи, че избиването на котките затова имало цялостен противоположен ефект; загубата на такива пъргави ловци влошила заболяването, защото тя се популяризира от плъхове!)

Не всички общества или религии са вярвали, че черните котки са зли. Всъщност доста от тях имат вяра, че черните котки носят шанс! Вземете да вземем за пример Древен Египет. Котките са били почитани поради приликата им с богинята Бастет. Някои от тях даже били погребвани дружно със притежателите си, с цел да бъдат с тях в задгробния живот! В Япония те също се считат за знак за шанс и разцвет. И по този начин, в този момент, когато знаете, че те символизират и двете, от вас зависи да решите коя от тях е вярната.

Какво се случва, в случай че черна котка пресече пътя ви?

Ако черна котка се изпречи на пътя ви, ориста ви се дефинира от това, което сте решили: Дали е за неприятен шанс или за добър? Ако вярвате, че са зли, тогава черна котка, която пресича пътя ви, може да значи, че ще се случи нещо неприятно. Отново, връщайки се към Средновековието, мнозина са вярвали, че черните котки или самите те са преобразени вещици, или ще изпратят магьосница на пътя ви.

Ако обаче вярвате в противоположното, появяването на черна котка е знак за позитивни неща, които предстоят! Във Франция се има вяра, че нещо вълшебно ще се появи на пътя ви. За доста европейски моряци съществуването на черна котка на борда означавало безвредно пътешестване (със доста понижена популация на гризачи). А в Япония, макар че се счита, че котките носят шанс на всички, се счита, че те носят спомагателен шанс на самотните дами, които търсят обич. Така че давайте, не се опасявайте. Вземете си черна котка и ще ви се случат хубави неща. Можете даже да изберете известно име, обвързвано с известна магьосница, и да сте подготвени за Хелоуин всяка година!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР