Ако наскоро сте летели със самолет на европейския производител Airbus,

...
Ако наскоро сте летели със самолет на европейския производител Airbus,
Коментари Харесай

Заводът за €15 милиона, който ще прави части за самолетите Airbus край Пловдив

Ако неотдавна сте летели със аероплан на европейския производител Airbus, е доста евентуално вратите, през които сте минали, да са били създадени от различен френски колос в авиоиндустрията - Latecoere. А след време нищо чудно част от тези порти да са създадени в България, защото в сряда компанията отвори собствен цех в индустриалната зона край Пловдив.

Проектът беше разгласен през предходната година, като по-късно беше учредена и българската дъщерна компания " Латекоер България ". Тогава стана ясно, че в базата ще бъдат вложени 15 милиона евро до 2020 година. Към момента е подготвена първата фаза от плана, която е на повърхност от 5 хиляди квадратни метра , а през 2019 година ще бъде приключен вторият стадий, с който ще се прибавят още към 4 хиляди квадратни метра.

Засега в българския цех ще се сглобяват електрически шкафове за Airbus, а след време и елементи за порти. Основно те ще бъдат за моделите А350 и А380. Плановете включват след време да се вършат такива и за модела на Airbus Military - A400M, който е военно-транспортен аероплан.

Европейският водач в авиационната промишленост е клиент номер 1 на Latecoere, като към 60% от създаваната от групата продукция е за него. Компанията е снабдител и за конкурентната Boeing, както и за Embraer и Dessault Aviation.

Какви са проектите на Latecoere в България?

" През 2019 година би трябвало да бъде приключена втората фаза на плана, защото през днешния ден имаме потенциала да произвеждаме тези шкафове за самолети, само че бихме желали да развиваме в България и други артикули. Ще се вършат и елементи за порти. Идеята е да вършим скелета за тях, както и механизмите за отваряне и затваряне ", изясни пред Money.bg шефът на " Латекоер България " Оливие Керюел.

" Специфичното за завода в Пловдив е, че той се занимава със сглобяване . Сглобяваме шкафове, като частите идват от другите фабрики във Франция и в Чехия. Желанието ни е да се нареждаме тъкмо в това, тъй като е по-специфично като активност ", добави той.

По неговите думи преди да се спрат на България от групата на френската Latecoere са обмисляли разновидности за разширение на производството си по-близо до Франция.

" В началото концепцията ни беше да изберем страна от Еврозоната. Доста страни разгледахме, несъмнено, и такива предпочитано в Източна Европа. България бързо се появи в нашия проект за развиване, тъй като предлага доста забавни стопански преимущества за настаняване и непосредственост по едно и също време с това ", показа Керюел. Той разкри, че у нас разновидности са били други два града дружно с Пловдив.

" Потенциално преглеждахме като разновидности София, Пловдив и Русе . Най-важното за нас беше да имаме опция да разтеглим производството си след време. По тази причина София отпадна. При търсенето също имаше различен значим миг - квалифицираният личен състав. Разбира се, подобен има в това число и в Русе, тъй като там индустриалната зона също е добре развита. Намерихме подобен капацитет във връзка с чиновници обаче в Пловдив, където има филиал и на Техническия университет ", уточни Керюел.

 Снимка 378049
Източник:

Инвестиция от няколко милиона евро и 150 работни места до края на 2018-а

До края на тази година в базата на " Латекоер България " ще работят 150 индивида . На въпрос какъв брой още хора ще бъдат наети през идната година, шефът на българското поделение съобщи:

" Не желаеме да кажем, че ще стигнем някаква крайна численост. По-скоро желаеме да се фокусираме от фаза на фаза, като всякога ще разширяваме производството си с по 4000 квадратни метра. И да се надяваме, че ще имаме три, четири, пет етапи на развиване ".

Ръководителят на българското поделение изясни още, че всички наети минават през нескончаем интервал на образование, който трае сред шест и девет месеца. Поради това от компанията не търсят хора с съответни познания и умения, а залагат повече на това те да имат капацитет за подобен вид работа и да работят добре в екип.

Оливие Керюел изясни още, че по-голямата част от плануваната инвестиция е била ориентирана към първия стадий на развиване на пловдивския цех.

" Можем да кажем, че за към този момент завършената първа фаза инвестицията е била към 10 милиона евро . Тъй като първата част имаше най-голяма финансова тежест, втората фаза ще бъде на половина на това, което беше вложено до момента ", съобщи той.

Коя е групата на Latecoere?

Основаната в Тулуза компанията има 100-годишна история, като към днешна дата тя е един от водачите в авиационната промишленост. Latecoere е отличник в доставките на електрически шкафове за самолети и водещ производител на порти за самолети. Освен във Франция групата има свои бази още в още 9 разнообразни страни, в това число в Германия, Чехия, Тунис, Мароко, Индия, Съединени американски щати и Бразилия. Към края на предходната година чиновниците на компанията са 4451.

За 2017 година приходите на групата възлизат на 652,5 милиона евро, а оперативната облага е в размер на 11,7 милиона евро. Капиталът на акционелното сдружение Latecoere възлиза на близо 190 милиона евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР