Ако Народното събрание не приеме промените в Кодекса на труда,

...
Ако Народното събрание не приеме промените в Кодекса на труда,
Коментари Харесай

Синдикатите плашат с протести, ако минималната заплата остане ниска

Ако Народното събрание не одобри измененията в Кодекса на труда, препоръчани от Българска социалистическа партия, минималнaта работна заплата да стане 50% от размера на средната през предходните 12 месеца, като решението да се взима от Министерски съвет до 31 декември (което значи, че измененията биха влезнали в действие от 1 януари 2023), най-големият синдикат КНСБ ще излезе на всеобщи митинги.

Това оповестиха от КНСБ в Народното събрание. Представители на синдиката участваха в брифинг на Българска социалистическа партия в коридорите на законодателната институция, провел се минути след като в зала не бе признато работното време да бъде удължено до гласуването на точка 8 от дневния ред, която точно са измененията в трудовия кодекс.

Казусът с покачването на минималните равнища на възнаграждение възникна през вчерашния ден по време на съвещанието на отрасловата Комисия по труда и обществената политика. На нея бе признато както предлагането на Българска социалистическа партия, по този начин и това на ГЕРБ в закона да бъде записано категорично " брутна заплата ", което съгласно социалистите включвало и клас прослужено време, ексклузивен, нощен труд, нездравословни и други Освен това - в предлагането на ГЕРБ, което множеството от партиите поддържаха, е записано, че държавното управление взема решение за растежа на МРЗ до 1 септември, което значи, че повишението ще влезе в действие чак от началото на 2024 година. 

Минималната заплата става 50% от междинната, само че от 2024 година

" Не желаеме нищо повече от това работещите на минимална заплата да могат да си купят същото, което са могли преди една година. Защото сега се постанова да работят над 6 седмици, с цел да могат да си разрешат същите артикули и услуги, каквито са могли на предходната Бъдни вечер. Това е безусловно неприемливо. Абсолютен безпорядък - със запетайки и членове това се протака и сме напът да посрещнем Новата година без растеж на минималната заплата ", съобщи Любослав Костов от синдиката.

" КНСБ декларира подготвеност за национални протестни дейности, които ще бъдат в големи мащаби ", добави синдикалистът Тодор Капитанов.

" Продължаваме промяната ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Това, акцентира двукратно на собствен ред Корнелия Нинова, са отговорните работещите бедни да не получат ръст на минималното си заплащане от 1 януари следващата година.

" Да е ясно и кой с предложенията, направени сред първо и второ четене, де факто намалява минималната работна заплата. На първо четене нашето предложение мина с цялостна поддръжка, а случилото се по-късно е политическо двуличие. Като се извадят спомагателните хонорари като клас прослужено време може да се окаже, че МРЗ ще падне даже под сегашните равнища. Това е парадокс. "

Ясно ще бъде подложен въпросът при договарянията сред Българска социалистическа партия и Политическа партия за подкрепа на проектокабинета " Денков ".

" Четвърта точка (от проектодекларацията, която Политическа партия са пратили на Българска социалистическа партия за допълнения - бел.ред.) е минимална заплата 50% от междинната. Няма думата " брутна ", няма отпадане на класа. Между нея и това, което направиха през вчерашния ден, има тотално разминаване. Да се дефинират и когато заран кажат нещо, да държат до обяд, до другия ден на него. Това би било сериозен диалог. Поне по тематиката обществената политика ще бъдем извънредно взискателни към сътрудниците, с които беседваме за поддръжка ", обърна се косвено към Промяната соцлидерката. И въпреки всичко съобщи - БСП ще се явят на диалози с партията на Василев и Петков, но изискват от тях професионален и пореден метод.

Има смяна в позицията на " Продължаваме промяната ", които през вчерашния ден неведнъж опазиха това в измененията на Кодекса на труда да бъде категорично записано " брутна заплата ". Това се разбра от думите на члена на обществената комисия и народен представител от Политическа партия Искрен Арабаджиев минути след изказването на социалистите и синдикатите. Освен това - желали това да бъде втора точка от дневния ред - предложение, останало неприето.

" Това, което поддържаме - минималната заплата да бъде 50% от междинната за последните две тримесечия на годината, като все още диалогът дали да е брутна или не, не може да се организира в зала, защото изисква спомагателна работа във връзка с формулировка какво значи брутна заплата. Това, към което сега се сплотяваме с сътрудниците, е да подкрепим минималната работна заплата да продължава да бъде съществена, само че да се обединим към смяна на периода (за определяне), който да бъде употребен като база ", съобщи Арабаджиев, явно трансформирал позицията си от предходния ден.

В предлагането на Политическа партия също по този начин няма подложен период, в който Министерски съвет да дефинира размера на минималното заплащане, а единствено условието да се прави ведбъж годишно. Това на процедура значи,че даже и при догадка, че предлагането на Политическа партия бъде признато, то покачването няма по какъв начин да влезе в действие от 1 януари, както желаят от Българска социалистическа партия и синдикатите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР