Ако нападките на социалистите бяха реални, аз нямаше да съм

...
Ако нападките на социалистите бяха реални, аз нямаше да съм
Коментари Харесай

Каракачанов: Цената на ремонтите на Су-25 не се увеличава с космическа скорост

Ако нападките на социалистите бяха действителни, аз нямаше да съм тук . Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов преди съвещанието на военната комисия в Народното събрание по отношение на обвиняване от Българска социалистическа партия, че от МО ще ремонтират щурмовите ни самолети Су-25 против мощно повишена сума . Каракачанов отхвърли информацията, че договорът за ремонта на Су-25 щял да бъде за 311 млн. лв..

Министър Каракачанов съобщи, че всички документи са подредени във връзка с участниците и качествата на българския авиоремонтен цех АВИОНАМ да се включи в ремонта на самолетите.

Според процедурата ремонта на щурмовите самолети възлиза 41 млн. лева . без Данък добавена стойност. При нужда от спомагателни поправки сумата може да доближи най-много 82, 510 млн. лв. след глоба от Министерски съвет.

 Ремонтираме самолетите си Су-25 за 41 млн. без Данък добавена стойност, твърдят от МО
Ремонтираме самолетите си Су-25 за 41 млн. без Данък добавена стойност, твърдят от МО

Единствено фабрики в Беларус и Русия могат да правят такива поправки

Само един от двата вероятни завода участваха в тази процедура . Според отчета на Военновъздушни сили са единствено две фирмите, които могат да извършат ремонта - съветска и беларуска. Само беларуският цех се е отзовал.

 Синдикати упорстват родни компании да вземат участие в ремонта на СУ-25
Синдикати упорстват родни компании да вземат участие в ремонта на СУ-25

Авиоремонтният цех АВИОНАМС има способността и лиценза за ремонт на СУ-25

В деня, в който в медиите се появи информацията, че ремонтът и удължаването на ресурса на наличните ни самолети Су-25 може да коства над 100 млн. лв. (около 311 млн. лева.), от военното министерство излязоха с остра реакция , че сходно изказване не отговаряло на истината изказванието, че " средствата за ремонта доста ще надвишават сумата от 100 милиона лв., като по този начин целеустремено ще се заобиколи законът и Народното събрание ".

Каракачанов посочи, че процедурата е оповестена обществено и е на уеб страницата на Министерството на защитата с решение 108/17. 08. 2018 година Според него общата стойност на ремонта възлиза на 41 милиона лв. без Данък добавена стойност, като при нужда от спомагателни поправки, сумата може да доближи най-много 82.510 милиона лв. без Данък добавена стойност, за което наложително е нужна глоба на Министерски съвет. (Точка 9, стр. 8 от документите по поръчката, оповестена в уеб страницата на МО).

Народното събрание се произнася по покупко-продажби за над 100 милиона лв. без Данък добавена стойност .

 От Демократична България се съмняват какъв брой ефикасни ще са възобновените самолети Су-25
От Демократична България се съмняват какъв брой ефикасни ще са възобновените самолети Су-25

Погазването на заложените цели би трябвало да води до оставки, считат от обединяването

След като са поканили двете компании, които могат да ремонтират самолетите ни и разполагат с нужната лицензионна документи, се е отзовала единствено едната, съобщи Каракачанов.

Според отчет на Военновъздушните сили (ВВС) единствено две компании могат да извършат условия ремонт . Това са съветският завод-производител и авиоремонтният цех " Баранович " в Беларус. Оферта е подала единствено втората компания, посочи военният министър.

 Атлантическият съвет: С поръчката за СУ-25 България неодобрява решение на НАТО
Атлантическият съвет: С поръчката за СУ-25 България неодобрява решение на НАТО

Абсурдно е да повериш оръжията си на този, който те е оповестил за зложелател...

На въпроса за какво не е поканен за ремонта българският цех " Авионамс ", повода е, че от 16 години заводът не е ремонтирал СУ-25, а от 18 години - не е ремонтирал мотор на СУ-25. По оценка на специалисти от Военновъздушни сили, в " Авионамс " в никакъв случай не са осъществявани капитално-възстановителни поправки в размера, който е нужен в този момент . Въпреки многократните предложения от Министерството на защитата до " Авионамс ", сдружението до този миг не е предоставило документи за съществуване на качества за осъществяване на оповестената от Министерството на защитата поръчка.

Според военното ведомство, решението за разкриване на процедурата не е обжалвано от нито една страна, в това число от " Авионамс ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР