Ако наднорменото тегло е обусловено от психологически причини, всички усилия

...
Ако наднорменото тегло е обусловено от психологически причини, всички усилия
Коментари Харесай

8 скрити психологически причини за напълняване

Ако наднорменото тегло е обусловено от психически аргументи, всички старания по оправянето с непотребните килограми могат да са обречени на неуспех

Изследване, извършено от експерти от Института по психоанализа на Чикаго, демонстрира, че главните психически процеси по банкет на храна са директно свързани с страстите на човек, написа

Учените проучват хранителното държание на повече от 10 000 души и стигат до извода, че преяждането (една от главните аргументи за струпване на непотребни килограми) в множеството случаи е провокирано от прочувствено напрежение.

До това могат да доведат споровете в фамилията и работата, прочувствената незадоволеност. Именно тези фактори най-често карат човек да преяде.

Появилото се наднормено тегло вреди на самооценката, което още повече задълбочава психическите проблеми.

Като образец специалисти привеждат такива разстройства на хранителното държание, измежду които анорексия и булемия. Често те са вследствие от неизлекувани душевни рани.

Ако наднорменото тегло е обусловено от психически аргументи, всички старания по оправянето с непотребните килограми могат да са обречени на неуспех.

И даже човек да отслабне, изгубеното може да се върне. Затова е толкоз значимо да се схванат аргументите, които карат човек да отслабне, с цел да му се помогне да се оправи с казуса.

Какви може да са претекстовете за образуване на обилна фигура?

1.Храната е антидепресант

Вкусната храна - едно от най-достъпните удоволствия за индивида. Затова за доста от нас се трансформира в самобитен антидепресант – лекарство за понижаване на напрежението.

Стресът прочувствено се изяжда с нездравословни храни, които водят до струпване на непотребни килограми. При наднормено тегло е непосредствено следствие от това, че човек не може да се оправи със своите проблеми по съответен метод.

Разумен излаз от тази обстановка е да се научим да управляваме напрежението. За тази цел съществуват техники за разформироване. От помощ са също успокояващите занятия – четене на книги, слушане на музика, дълги разходки на чист въздух.

2.Ниска самокритика

Дълго време се смяташе, че ниската самокритика у човек с наднормено тегло е разследване от непотребни килограми. Колкото по-едър е човек, толкоз повече морални сили лишава наднорменото тегло.

Проведено в продължение на 20 години проучване на Кралския лицей на Лондон демонстрира, че не е тъкмо по този начин както наподобява.

Учени вършат анкети измежду 10-годишни деца, задачата на които била да открият тяхната самокритика. След 20 години те организират наново изследване със същите хора, също към този момент пораснали. Резултатът е, че при хора, които като деца са имали ниска самокритика, в зрелост по-често се срещало наднормено тегло. Изследването е извършено с присъединяване на 6500 души.

3.Бягство от отговорност

Същото проучване открива още един забавен миг. Хората, които са склонни да упрекват другите за своите проблеми или справедливи външни фактори, също по-често били с наднормени килограми.

И това не е изненадващо, защото с цел да застанем на пътя за справяне с всичко ненужно, би трябвало да поемем отговорност за себе си и да проявим мощ на волята. Често нито едното, нито другото имат такива хора. За тази цел може да помогне психотерапията.

4.Значими в очите на близките

Понякога зад дебелата обвивка се крие човек, който благодарение на наднорменото тегло притегля вниманието върху себе си. Излишните килограми за него, за прийом да стане по-голям и по-значим в очите на близките.

Разбира се, по този метод не се реализира утвърждение от близките, само че човек не знае какво може да направи. Собствените комплекси са спънка за построяването на благополучен живот и положителни връзки с близките.

5.Изразяване на митинг

Още една причина, много постоянно срещана за струпване на непотребни килограми, това е изразяването на митинг. Не би трябвало да се мисли, че човек прави това преднамерено.

Ако човек не е склонен с някаква значима обстановка в своя живот, не може да одобри дейностите и постъпките на другите хора, то той би трябвало да си запуши ушите.

Натрупването на непотребни килограми в този случай е метод да се затвори в себе си, построяването на крепостни стени с околните си, чиито дейности не приема.

6.Начин да се поглезим

Това е една от най-безобидните психически аргументи за прогресиращо затлъстяване. Когато човек премине през сложен миг и по-късно реализира триумф, претърпява тежък ден и се възнаграждава с нещо сладко.

7.Бягство от самотност

За някои хора храната е подмяна на другарство.

8.Липса на радостни моменти

Когато делничните и почивни дни са еднообразни и наподобяват идентични, то храната може да бъде единствен метод за приемане на порция позитивни моменти.

Това не е просто радостно преяждане поради стрес, а и метод да създадем живота си по-добър и по-радостен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР