Ако на везните са техническата изправност на колите по пътищата

...
Ако на везните са техническата изправност на колите по пътищата
Коментари Харесай

Кого изплашиха екостикерите и защо някои много искат да ги няма

Ако на везните са техническата редовност на колите по пътищата ни, чистотата на въздуха и спокойното пътешестване в чужбина, подготвени ли сме да ги жертваме в името на дребни финансови ползи

Статияна на Румяна Денчева за “24 часа ”. 

Една нова форма за надзор над колите, които се движат по пътищата ни още с въвеждането през лятото на 2021 година стана обект на офанзиви още с въвеждането си. Замяната на правоъгълното картонче за механически обзор със стикер провокира лавина от подозрения и разногласия, които не стихват и до момента.

„ Екостикери демонстрират какъв брой замърсява автомобилът ни “, оповестиха медиите през юни 2021 година „ Еко стикерите отпадат година след въвеждането им “, оповестиха тържествено други, отново през юни, само че 2022 година А трети напряко дадоха неверни и тенденциозни отговори на изцяло измисления въпрос: „ Защо екостикерите са цялостна нелепост “.

Наскоро някогашният „ електронен министър “, в този момент народен представител от ПП/ДБ Божидар Божанов написа церемониален пост във фейсбук, с цел да заяви на публиката, че през закона за придвижване по пътищата, по негово предложение освен отпада стикерът за гражданската отговорност, само че и „ се вкарва ограничаване за въвеждане на стикери с подзаконов акт, като по този начин на процедура се отстраняват стикерите от предното стъкло “. Всички сочат Божанов като главния мотор за анулацията, което е леко необичайно, тъй като тъкмо стикерите, които той нападна са пример за цифровизация на скъпа информация.

Цялата тази акция срещу явно разчита главно на първосигналната реакция на множеството хора – да въздъхнат с облекчение, като схванат, че няма да търкат повече старите картончета от стъклата на колите си, с цел да лепнат на тяхно място друго. И най-много да се надяват, че може би техническият обзор ще поевтинее, сякаш не знаят, че такова събитие съвсем не се случва по нашите земи.

Силата и последователността на опитите за анулация на екостикера провокират разумния въпрос- кого изплашиха те и за какво някои доста желаят да ги няма.

Кой е има интерес информацията, която се съдържа в чиповете на екостикера, да не стига до контролни органи и ползватели на колите?

Логиката демонстрира, че отвън необятната аудитория, която е пасивна, от отпадането им има и заинтригувани заради по-сериозни аргументи от трите лв. от горната страна при техническия обзор на колите. Кои са те?

Ако се съди по офанзивите, преди всичко това са хората, свързани с тол системата, защото пълноценното потребление на екостикера ще я направи непотребна в този и тип.

Вносители и дистрибутори на коли втора употреба няма по какъв начин да не се замислят, че ще пристигна време да не могат да дефилират с тях в центъра на столицата, а и по други градове, в случай че кметствата решат, че те цапат въздуха повече, в сравнение с е разрешено. А екостикерът съдържа цифровизирана информация за екологичната категория на колата, т.е. за това какъв брой действително тя цапа въздуха на местата през които минава.

Цивилизованите страни от дълго време са го създали, а ние единствено се заканваме, че може да се ограничи придвижването по центъра на столицата и огромните градове придвижването на такива коли.

А бъдещите купувачи на стоката им би трябвало да желаят същински отговор за техническата редовност на колите, които купуват, тъй като на тях поверяват здравето и живота си? Няма потребност специфична статистика да потвърждава, че броят на понижени с назад преброяване километражи е христоматиен за тържищата втора употреба. Освен километрите, всеки покупател би трябвало да желае за знае постоянно ли е минавала на механически обзор колата, която ще купува и какво е посочил той.

Дали фирмените притежатели на коли, камиони, микробуси и други транспорти не се тормозиха, и то с съображение, че към този момент няма да могат да си преглеждат автомобилния парк от разстояние, както са правили до момента години наред. Защото, с цел да мине на механически обзор возилото им, постоянно пропътувало хиляди километри из Европа и света, то към този момент би трябвало физически да участва в пункта за обзор, а не да му лепнат стикера, когато се прибере за малко вкъщи. Нито един сервиз няма да рискува разрешителното си за работа даже против някой и различен лев на черно.

Да не приказваме за всички тези, които карат коли с подправени регистрационни номера, пренабити номера на шасито

Ако екостикерът работи пълноценно, няма да е допустимо кола призрак да не бъде засечена от най-обикновени и относително евтини камери. На територията на една страна едновременно няма да може да има две коли от един и същи модел и марка с идентични номера, тъй като единият явно е подправен.

А прекратяването на тези и сходни измами може да предотврати последствия, против които всички сме подготвени за дълги и обективни митинги. Когато да вземем за пример заради техническа нередовност кола или камион опустоши кола или не дай боже човек. С други думи, когато се случат.

Дали застрахователните компании, които поделят със притежателите рисковете от ПТП-та желаят да имат справедлива информация за техническото положение и екологичната категория на автомобила, за който може да им се наложи да заплащат? Отговорът е изрично да, само че отпадането на екостикер ще ги лиши от нея.

А следователите, които постоянно гледат километри записи от камери при ПТП-та с незнаен автомобил, напуснал местопроизшествието, само че наличните камери не разчитат номера му просто тъй като са нечисти тиня и прахуляк, или е мрачно? Дали те биха възразили да има информация, която елементарни камери автоматизирано да са разчели, макар мръсотията по номера, и да им даде достоверни данни незабавно? Дори и колата да профучи около тях със 120 км в час, надявайки се да стане невидима.
И най-после, дали хората, които желаят да пътуват умерено в чужбина, без да се тормозят, че локални или централни управляващи ще им спрат автомобила от придвижване на средата на пътя, тъй като няма въпросния стикер на стъклото си?

Знаем ли дали някой в страната в която всички са съгласни, че се води безумна война по пътищата ни има събрана такава информация на едно място? Дигитализирана, до която достъп да има който би трябвало? Дали ИА „ Автомобилна администрация “ е задоволителна, с цел да подсигурява редовността на движещите се коли, даже и да приемем, че прави постоянен надзор? Повечето обстоятелства приказват, че не. Това проличава и от формален отговор на транспортния министър Георги Гвоздейков на парламентарно запитване от 30 юни тази година. „ За година са осъществени 2 967 599 периодически механически прегледи. Засечени са 50 504 случая, които са избрани като съмнителни, тъй като автоматизираният читател не е разпознал данните за предходния обзор “, регистрира той пред депутатите. И още, от отговора му излиза наяве, че ИА правела спомагателни инспекции на съмнителните случаи, което се оказва леко подозрително откакто не дава информация какъв брой от въпросните случаи са тествани, по какъв начин и какво се ревизира и какви са резултатите от тези инспекции.

Всъщност за какво е толкоз значимо и нужно въвеждането на екостикерите?

Не инцидентно европейска инструкция 20014/45 от 3 април 2016 година, допълнена през 2021 година вкарва строги правила за механически обзор на колите. Тя предписва всяка страна да планува метод, по който да цифровизира информацията за транспортното средство, тъй че тя да бъде налична във всяка точка на Европа за съответните контролни органи. Като най-подходяща форма за това същата инструкция показва стикер с вграден в него чип. Т.е. предписва да се направи това, което България към този момент е въвела, само че се кани да го анулира. Излиза, че екостикерът е едно от дребното решения, посочени като пример за надзор над колите от всевъзможни институции, който ние сами желаеме да отменим, вместо да надградим.

Какви са причините на съперниците на екостикерите?

Първият играе по струната на популизма. Той бе дефиниран още от някогашния транспортен министър Николай Събев, който пръв изиска те да oтпaднaт. Може би инцидентно. Cпopeд нeгo пocтaвянeтo нa oтличитeлeн cтиĸep нa пpeднoтo cтъĸлo нa ĸoлaтa нa пpaĸтиĸa caмo ocĸъпявa и yтeжнявa пpoцeдypитe пpи пpeминaвaнeтo пpeз пyнĸтoвeтe зa гoдишeн тexничecĸи пpeглeд. Както се оказа, оскъпява с … цели 3 лв.. Вторият мотив – да внушим на притежателите на остарели коли, че видите ли още от на следващия ден всички общини ще вкарат от строги по-строги ограничавания за придвижването им из градовете. Дори и съперниците на екостикерите обаче се въздържат да изискат да отпадне замерването на изгорелите газове при механически обзор на колите. За да не разсърдим Европа, а не тъй като всички дишаме същия този въздух. За да се получи най-после по този начин, че хем стикера го няма, хем, в случай че решат кметовете могат да спрат отделящите повече от нормите вонящи газове във въздуха, най-малко от центъра на обитаемоте места, където населеността с коли е най-голяма. Разбира се загатва се и обичаната дъвка- създавали условия за корупция. Което звучи неуместно, в случай, че стикерът съдържа цифровизирана информация, специфични софтуери мерят количеството изгорели газове, а не индивиди, податливи на подстрекателство посредством няколко пачки.

И защото тези причини се видяха някому незадоволителни, то се пусна в оборот и плашилото- с чиповете ще ни наблюдават, а в тях има информация освен за колата, а и за притежателя, и по този начин някой може да злоупотреби с информацията в тях. Което несъмнено не дава отговор на истината. В чиповете няма никаква информация за собственика- нито ЕГН, нито номер на улица, нито години, нито размер на бельото. Но има доста скъпа информация за колата- като се стартира от техническата редовност все още на инспекцията, действителната екологична категория на колата, номера на разрешителното за пункта, направил инспекцията, както и механически данни за колата- идентификационен номер, номер на рама, регистрационен номер, свидетелствуване на километража и резултати от съответния механически обзор. А че прегледът е действителен, а не „ по документи “ се потвърждава и с използване на цифрово-графично изображение на рамата и на километропоказателя на съответния автомобил.

Дали Народното събрание в последна сметка ще реши тази информация да не съществува в цифровизиран тип и да не бъде потребна, към този момент зависи от депутатите. И да, и в този съответен случай става дума за пари. За едни- с цел да получат такива с цел да изградят нова система на мястото на работещ пример. А за всички нас, за доста пари, които да бъдат изхарчени за следващ път неефективно и да продължим да се убиваме по пътищата с коли, за които не знаем по кое време са създадени, по какъв начин са поддържани и дали са с същински номера.

Ангел Попов, пътен специалист: От въвеждането на стикерите, за механически прегледи не могат да влизат коли-фантоми

Пак има поръчка да се анулират така наречен екостикери, господин Попов. Защо тази поредност на офанзивите, имате ли пояснение?

Много вярно казахте така наречен екостикери, тъй като те не са единствено такива и даже не са основно такива. Вярно е, че дефинират екологичната категория на автомобила по отношение на бъдещите нискоемисионни зони в градовете. Но на този стикер главното предопределение е друго. От както той работи в техническия пункт не може да влезе автомобил призрак. Което означава- автомобил който не е същия по ваучър, марка, модел и шаси, а е непосредствен до цвета, може да не е непосредствен и до модела. Такива коли преди стикера които прекосяваха през механически прегледи бяха най-малко 100 000 всяка година. Например – вътре вместо Форд има Фолксваген и никой не ревизира шасито и километража. Този чип с тази информация в действителност нервира един човек, който споделя, че от него могат да се извлекат данни. На наш въпрос какви, той споделя да вземем за пример номера на шасито. Ами тази информация е изписана за всеки автомобил на предното му стъкло. Нелепи са отговорите.

Какви потребни резултати има този стикер, с изключение на колите фантоми?

Знаете ли какъв брой доста водачи съзнателно си зацапват регистрационния номер на колата, и тогава нито го хваща камерата на КАТ, нито го виждат патрулките. Масово се случва. И си вършат пътни нарушавания всевъзможни. Не ги хващат и камерите на нашия „ тол “ в кавички, в кавички, тъй като той не работи по никакви правила. Вградения чип в стикера може да бъде разчетен от елементарни камери, даже да мине около тях със 120 км. И даже номерът му да е незабележим с просто око от мръсотията.

Въведен ли е в други страни и работи ли там?

Аз да вземем за пример сега съм в Турция. Изпратих ви фотография на стикерчето, което още на влизане ми лепнаха на стъклото. През него, на мен ми вземат таксата за изминато разстояние, ревизират ми автомобила къде се намира, през него към този момент са открили дали колата е механически изправна, дали е с същински номера и така нататък

Евродирективата, която постанова въвеждането им урежда разпоредбите за механически обзор и потреблението на тази информация, нали по този начин?

Точно по този начин. В директивата, която е за техническите прегледи категорично е записано, че на видно място на автомобила би трябвало да има документ или стикер, посредством който и в България, само че и отвън нея, всеки надзорен орган може да ревизира редовността на движещия се автомобил. А у нас, сега, в транспортна комисия с тези и други въпроси за пътната сигурност у нас се занимават някакви хора, които дефинират да има или няма стикер, какъв брой конски сили да ръководят младите водачи, в какви часове на денонощието. Има и един доста деен господин. Попитахме го чел ли е Наредба 32, и за какво вместо да надгражда тази система, която е за надзор над техническата сигурност, желаят да я анулират. Отговор няма.

А за какво тогава беше наименуван екостикер?

Защото той поставя началото на информация, която би трябвало да влезе в Пътна брошура за автомобила. Всички пунктове за механически обзор от дълго време трябваше да бъдат вързани в единна система, която да демонстрира стойностите онлайн във всички пунктове- на газанализаторите и спирачните стендове, които да отидат в ИА и автоматизирано да се дефинира екологичната група. Решение за установяване на зони в градовете, в които да не влизат коли, които цапат въздуха, би трябвало да вземат общинските управляващи, въз основата на тази действителна информация.

Извън това, какви са другите изгоди от стикера и доколкото запознат съм вградения в него чип?

Той съдържа цифровизирана цялостна информация за автомобила- по кое време е създаден, какви механически прегледи е минал, какъв брой километра действително е минал, номер на шаси и така нататък Тази информация могат да я разчетат налични като цена камери, даже и при висока скорост, даже и при съзнателно или инцидентно замърсен номер. Тази информация разрешава на територията на страната да няма две коли с идентични номера. Това е пътна брошура, всяка кола би трябвало да я има. Знаете ли, че в случай че полицията можеше да ревизира стикера на рейса, който умъртви двамата служители на реда още когато той потегля, щяха да схванат че е с подправени номера. И щяха да го спратмного по-рано. Ами този, който умъртви двете девойки на „ Черни връх “, в случай че имаше екостикер на стъклото си и институциите си вършеха работата, незабавно щеше да се разбере, че колата е без механически прегледи, с подправени номера, пренабито всичко.

Имаше опасения за цените на годишния механически обзор?

Противниците на стикера споделят, че той повишил цената с 20 лева Пълна неистина. С три лв.. В момента на която и да е бензиностанция кафето коства 4 лв.. Срещу повишаване с три лв., могат да се стопират механически неизправни коли, даже без да имат регистрационен номер. Знаете ли, че в България се движат хиляди коли с неистинен номера. Знаете ли, че са рискови за придвижването? Не мога да схвана тези хора, които желаят анулация на стикера – допускам, че има интерес, или корпоративен или политически. Вместо да надграждат тази система.

Как може да бъде надградена?

С най-различни приложения- да вземем за пример през него могат да се ревизира какъв брой километра е минал образователния автомобил, всевъзможен различен автомобил. Как е поддържан той през годините. Техническия обзор е значим и е една от аргументите за тежките ПТП-та. Чипът е нещо като втори регистрационен номер на колата. Той е единствения метод при който цифрово се записва изминатия километраж и операции са невъзможни. В Европа при открита операция има тежки санкции, при наново има и затвор. Това е подготвена работеща система за цифров надзор, която обаче е опасност за толаджиите.

Защо за тях?

Нито един от 100-те вкопани кантара за тол системата не работи, проверете го. Системата, за която се похарчиха не малко пари, не работи. Но се чуват гласове тя да размени стикера.

ДИАНА РУСИНОВА, пътен специалист

Кой не желае така наречен екостикери на колите, г-жо Русинова. Питам ви, тъй като опитите за анулацията му са трайни и поредни към този момент близо година, че и повече.

Най-вероятно това са хора, които имат интерес да се построява нова такава система и отново да се платят едни нови пари, или хора, които са разпознали, че други системи не работят толкоз добре.

Вие сте един от радетелите за техническа сигурност на колите по пътищата ин, като един от факторите за ПТП-та. Може ли самото съществуване на подобен стикер да понижи тази заплаха и по какъв начин?

Само по себе си – нито може да ги понижи случаите, само че съществуването на самия стикер е част от цяла система, която се пробва да усъвършенства техническите обзор, като удостовери по-коректно, че колата е механически изправна.

Ако купувачите на вехти коли, импорт от чужбина знаят действителните им километри и по какъв начин е била поддържана колата, на какви прегледи е минавала и по кое време, това ще понижи ли измамите с пренавити километражи, които май са всеобщо събитие?

Да, това е всеобща процедура. Всъщност една от концепциите за въвеждането му беше тъкмо тази. Всъщност става дума за цифровизирана информация, която съдържа цялостната история на автомобила. На процедура е трети регистрационен номер с информация за номер на шаси, история на техническите прегледи и действителен километраж.

Може ли тя да се събира по различен метод, да вземем за пример през тол системата, каквито предложения се чува, че имало.
Аз не съм чула публично да се събира през тол системата, само че съгласно мен това е невероятно. Както знаете тол системата не чете задоволително съответно регистрационните табели, до момента в който това при стикера на важи. За да бъде прочетен един регистрационен номер той би трябвало преди всичко да е забележим и да бъде засечен с камера. Тези камери костват доста пари. Давам пример- камера, която чете стикера коства 200-400 лева не повече, а камерите, които четат регистрациоцните табели костват в пъти повече- най-малко 30-40 000 евро.

Появиха се предизвестия, че чипът в екостикера съдържа информация за притежателя, което пък го излагало на заплаха. Така ли е?

Това са спекулации. Чипът съдържа техническа информация и то единствено за транспортното средство- година на произвеждане, километри по кое време е минал на механически обзор, къде е изработен, какво е посочил.
Защо се заблуждават по този начин хората, а и тези, които би трябвало да вземат решение- кабинет, парламент?
Чисто български патент. Ако нещо работи, хайде да го очерним. Дори Европа ни е признала, че тази система работи доста добре и е за образец. Тази система би трябвало да се надгражда, а не да се разрушава. Ако приемем, че тол системата се тормози, че ще стане безсмислена, ние да закрием нещо, което работи. И не значи, че би трябвало да разрушим една работеща система, единствено тъй като някой желае да изкара едни пари.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР