Ако на украинските граждани бъде извършена здравна, спешна помощ или

...
Ако на украинските граждани бъде извършена здравна, спешна помощ или
Коментари Харесай

Антон Тонев: Джобът на болниците няма да бъде ударен с украинските бежанци

Ако на украинските жители бъде осъществена здравна, незабавна помощ или друга такава, шефовете на лечебните заведения могат да бъдат спокойни , че ще бъде заплатена за сметка на страната през НЗОК. Това съобщи ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание и народен представител от " Продължаваме промяната " Антон Тонев пред Българска национална телевизия.

Засега държавното управление се е спряло на целево разпределяне на спомагателни средства в НЗОК. Сумите, които ще трябват, с цел да могат да покрият потребностите на бежанците няма да бъдат съществени и няма да доведат до разбъркване на здравната система, посочи Тонев.

Той увери, че здравната ни система е готова за посрещане на украинските бежанци. Джобът на лечебните заведения няма да бъде ударен, тъй като компенсацията ще идва със същото движение, в което се обезпечат здравноосигурените лица. Болниците няма да изпаднат в някакъв недостиг, сподели Антон Тонев.
 С промени в три закона Министерство на здравеопазването обезпечава здравна помощ на бежанците от Украйна
С промени в три закона Министерство на здравеопазването обезпечава здравна помощ на бежанците от Украйна

Създадена е организация за оказване на незабавна здравна помощ

Той акцентира, че всеки един емигрант ще получи качествена, вяра и навременна здравна помощ в България. Всички разноски за потърпевшите бежанци ще бъдат за сметка на страната и здравните услуги ще бъдат заплатени на 100%. Всеки украински емигрант, който е минал границата, до 31 март ще получава здравна помощ без значение какви са неговите проекти оттук нататък, добави Тонев.

За промяната в Спешната помощ, Тонев съобщи, че промяната към този момент е почнала, като тя би трябвало да обхване и МОН. Спешна помощ няма да бъде разтърсена или разтресена, а ще поеме спомагателните хора, които влизат в България , акцентира шефът на здравната комисия в Народното събрание. Той счита, че здравната система ще може да се оправи с украинската вълна на бежанци.

С измененията в Закона за здравното обезпечаване ще бъде предоставена опция украинските бежанци да потърсят персонален доктор.

Той увери, че петата вълна на ковид отстъпва и интензивните кревати понижават. COVID-19 към момента е тук, отстъпващ е, само че не би трябвало да подценява неговото деяние, прикани Тонев. Той чака планово повишаване на случаите на хора в лечебните заведения и планово понижаване на парите, които се дават за клиничните пътеки за ковид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР