Ако мразите понеделниците, със сигурност сте в добра компания. След

...
Ако мразите понеделниците, със сигурност сте в добра компания. След
Коментари Харесай

Експертите съветват: Как да очакваме понеделниците с нетърпение

Ако ненавиждате понеделниците , сигурно сте в добра компания. След няколко почивни дни доста от нас изпитват компликации да се върнат към рутината и работните си отговорности . Възможно е даже да изпитваme боязън и безпокойствие, които се придвижват през уикенда под формата на " неделни страхове ".

Невинаги можете да измененията графика си или отговорностите си, с цел да извършите понеделниците по-привлекателни, само че може би ще съумеете да " препрограмирате " мозъка си да мисли за седмицата по друг метод, съгласно „ Сайънс Алерт “.
Мозъците ни обичат предвидимостта и рутината. Изследванията демонстрират, че неналичието на рутина се свързва с утежняване на благосъстоянието и психически дистрес .

Въпреки че уикендът вещае умерено и прелестно време, мозъкът ни работи интензивно, с цел да се приспособи към тази неочаквана смяна на рутината. Добрата вест е, че не е належащо мозъкът да поставя прекалено много старания, когато се приспособява към свободата и неналичието на рутина през уикенда.

Различна е обаче историята, когато се връщаме към по-малко приятните действия , като да вземем за пример листата със задания в понеделник сутринта.
Един от методите да се пригодим към измененията след уикенда е въвеждането на рутинни дейности, които не престават през цялата седмица и имат силата да създадат живота ни по-смислен. Те могат да включват гледане на обичаната телевизионна стратегия, работа в градината или вървене на фитнес. Полезно е да вършиме тези неща едновременно в дадения ден.

Рутините усъвършенстват възприятието ни за координация - развой, който ни разрешава да осмислим пъзела от житейски събития. Когато имаме открита рутина, без значение дали става дума за рутина, при която работим пет дни и си взимаме два дни отмора, или за ангажиране с набор от дейности всеки ден, животът ни става по-смислен.

Друга значима рутина, която би трябвало да се откри, е рутината на съня . Изследванията демонстрират, че поддържането на непрекъснато време за сън може да е толкоз значимо за наслаждаването на понеделниците, колкото и какъв брой дълго продължава сънят ви или неговото качество.
Промените в режима на сън през почивните дни провокират дисбаланс. Например спането по-късно от нормалното и по-дълго в свободните дни може да провокира противоречие сред телесния ви часовник и обществено наложените отговорности. Това е обвързвано с по-високи равнища на стрес в понеделник заран.

Опитайте се да спазвате избран час за лягане и пробуждане, избягвайте дрямките. Може също по този начин да си създадете 30-минутна рутинна стратегия за " прибиране " преди сън, като изключите или приберете цифровите си устройства и практикувате техники за релаксация.

Хормоните също могат да играят роля за това по какъв начин се усещаме в понеделник. Например кортизолът е доста значим многофункционален хормон. Той оказва помощ на тялото ни да управлява метаболизма, да контролира цикъла на сън и бодърстване и реакцията ни към напрежението, наред с други неща.

Обикновено се освобождава към час преди да се събудим (помага ни да се усещаме будни), а по-късно равнищата му се намаляват до идната заран, в случай че не сме подложени на стрес.

При изострен стрес телата ни освобождават освен кортизол, само че и адреналин. Тогава сърцето бие учестено, потят се дланите ни и може да реагираме импулсивно. Това е нашата амигдала (малка бадемовидна област в основата на мозъка), която похищава мозъка ни. Тя основава свръхбърз прочувствен отговор на напрежението още преди мозъкът ни да обработи и да намерения дали е бил нужен.
Но незабавно щом можем да мислим - активирайки префронталната кора на мозъка, зоната за нашия разсъдък и изпълнително мислене - тази реакция ще бъде смекчена, в случай че няма действителна опасност. Това е непрекъсната борба сред нашите страсти и разсъдъка. Това може да ни разсъни измежду нощ, когато сме прекомерно уплашени или тревожни.

Тогава не трябва да е изненадващо, че равнищата на кортизол, измерени в проби от слюнка на работещи на цялостен работен ден лица, нормално са по-високи в понеделник и вторник, а най-ниски равнища се регистрират в неделя.
Като хормон на напрежението, кортизолът се колебае всекидневно, само че не непрекъснато. През делничните дни, незабавно откакто се събудим, равнищата на кортизол се повишават и вариациите са по-често по-високи, в сравнение с през почивните дни.

За да се преборим с това, би трябвало да измамим амигдалата, като обучим мозъка да разпознава единствено действителните закани. С други думи, би трябвало да активираме префронталната си кора допустимо най-бързо. Един от най-хубавите способи да постигнете това и да намалите общия стрес е посредством релаксиращи действия , изключително в понеделник.

Една от опциите е осъзнатостта, която се свързва с понижаване на кортизола. Прекарването на време измежду природата е различен способ - излизането на открито като първа активност в понеделник или даже по време на обедния ви час може да докара до забележителна смяна в метода, по който възприемате началото на седмицата.

Дайте си време, преди да ревизирате телефона си, обществените медии и новините. Добре е да изчакате пикът на кортизола да намалее по натурален път, което се случва почти един час след пробуждане, преди да се изложите на външни стресови фактори.

Като следвате тези елементарни препоръки, можете да упражнявате мозъка си да има вяра, че делничните дни могат да бъдат (почти) толкоз положителни, колкото уикенда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР