Ако мораториумът върху нови лекарства и терапии не бъде отменен

...
Ако мораториумът върху нови лекарства и терапии не бъде отменен
Коментари Харесай

Мая Манолова на протест: Давам мораториума върху лекарствата на КС, ако не го отменят

Ако мораториумът върху нови медикаменти и лечения не бъде анулиран след президентското несъгласие, ще нападам решението на депутатите в Конституционния съд, съобщи омбудсманът Мая Манолова. Тя пристигна на митинга на лекари и пациенти пред Народното събрание през днешния ден. 

Мораториумът, който не разрешава изплащането от НЗОК на 20 нови лечения, бе препоръчан като част от плана за бюджета на здравната каса при започване на есента от сегашния здравен министър Кирил Ананиев. Тогава той бе ръководител на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Вчера президентът Румен Радев наложи несъгласие върху противоречивия текст и го върна за преразглеждане в Народното събрание с претекст, че възбраната е в прорез с конституционните права на българите. Малко по-късно Министерството на здравеопазването излезе с позиция, в която се разгласи против ветото, определяйки го като голословно. 

С мораториума ще се спестят към 25 млн. лева, само че пациенти с онкологични и редки болести ще бъдат лишени от единствени по рода си лекарства.

Според калкулации на Федерация " Български пациентски конгрес ", които алармираха президента с молба да наложи несъгласие, гласуваният мораториум ще засегне над 700 заболели у нас. 

Бившият здравен министър от Българска социалистическа партия Радослав Гайдарски разгласи през днешния ден, че президентът се е объркал като е наложил несъгласие, тъй като не са му обяснили вярно казуса.  Става въпрос за нови лекарствени средства, които не се употребяват в България сега, изясни Гайдарски по бТВ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР