„Ако може, в дясната ръка, че с лявата шофирам!“, отправи

...
„Ако може, в дясната ръка, че с лявата шофирам!“, отправи
Коментари Харесай

След месец офанзива в детска градина: Родители се ваксинират...

„ Ако може, в дясната ръка, че с лявата карам! “, насочи молба директорката на ДГ „ Щастливо детство “, преди да й слагат първата доза от ваксина против коронавирус. „ Ръката не пада след инжекцията, отново ще си я ползвате! “, пошегува се доктор Екатерина Петкова – кардиолог и шеф на ДКЦ „ Пълмед “.

Тя и колежката й доктор Десислава Илиева пристигнаха през днешния ден на място в образователното заведение в регион „ Източен “. Както „ Марица “ писа, предишния месец то поде независимо осведомителна акция за ваксинирането против ковид, като изпревари дори офанзивата на МОН. Екипът приготви материали с информация на наличен език и стартира да раздава на родителите.

Резултатът през днешния ден е 14 имунизирани в спонтанния пункт в детската градина, измежду които и майка на 3-годишно дете от първа група. Да се защитят с ваксина реши и личен състав от всички звена в образователното заведение – цялата кухня, учители, помощник-възпитатели, защитата.



Първа против иглата седна директорката Евгения Попиванова, с цел да даде образец. При Вас дори закъсняхме, насърчи я доктор Петкова, откакто обширно решила рисковете поради проблем със сърцето и алергии.



Каква е имунизацията, поинтересува се на влизане Магда Васева, която е медсестра в ДГ „ Щастливо детство “. „ Модерна “. Най-модерната! “, подходи отново ексцентрично доктор Петкова, с цел да накара медсестрата да се усмихне. И към този момент съществено разясни, че тази ваксина е и най-предпочитаната, тъй като основава най-голям имунитет – след нея няма болни от коронавирус.



„ Имам доверие на имунизациите, само че изчаквах до момента поради всички неща, които се заговориха. Исках да се разсеят подозренията за странични резултати “, изясни медсестрата от детската градина. Семейството й към този момент се имунизирало.

„ Работим с деца, а би трябвало да предпазя и моите “, изясни мотивацията помощник-готвачката Петра Ковачева.



Красимира Атанасова, която е детегледач, седна на кушетката малко обезпокоена. Като при всяко непознато нещо, призна тя. А след това благодари за поддръжката на директорката, която се настани до нея, взе ръката й и сподели успокояващи думи.



В това време извън се оформи опашка от чакащи, а по коридора се зададе и Таня Цветкова, майка на хлапе от детската градина.



„ Ситуацията ме убеди. И госпожа Попиванова “, изясни тя на влизане в кабинета. Има магазин за бижута и непрекъснато е измежду хора. Повлияла и вероятността при доста високи равнища на заболеваемост да останат отворени детски градини единствено с имунизиран личен състав, които да одобряват деца само на ваксинирани родители. Но всеки има право на избор, добави Таня.



Медицинският екип успокои жена с разширени вени, че няма противопоказания. При такива болести по-рискови са векторните ваксини.

Нещо да ми препоръчате, поинтересува се пък Даринка. Лекарката й отвърна да вземе парацетамол, в случай че вдигне температура.



Оказа се, че не са противопоказание и медикаментите на Сашо за високо кръвно. Най-дълго продължи предварителният диалог с Георги Ламбрев. Той работи като защита и преди година и половина му отстранили единия бъбрек. Не е обаче на диализа, нито има бъбречна непълнота, по тази причина получи първа доза. Отдавна желал, само че не смеел, до момента в който не го посъветва престиж, на който може да се довери.



Стимули от директорката:

Два дни отмора и фотоси във Facebook

Убедихме сътрудниците и родителите с доста диалози, само че без насила, споделя Евгения Попиванова. Всички предизвестила: „ Не желая да се разяснява след това: „ Шефката ни извика и сподели “.



За облекчение, уредила екип да пристигна на място, а в него да е шефката на ДКЦ „ Пълмед “, с цел да се усещат още по-сигурни хората. Обещала и опция за разговордо 10 минути, в който да се споделят опасения и да се зададат въпроси.

Евгения Попиванова ще даде на всеки имунизиран по 2 дни отплата – нормативната база й дава право по нейна преценка до 10 дни. Този бонус няма общо с двата дни, които МОН даде обещание да добави в Колективния трудов контракт на заетите в системата, които си слагат ваксина против коронавирус. Ако се стигне до ново затваряне, имунизираните първи ще се връщат на работа.

Притесненията на всички са главно по отношение на възможни странични резултати върху сърцето и формиране на тромби, описа Евгения Попиванова.

Сама повдигнала въпроса и за чипирането, за което приказват антиваксърите. „ За кого може да сме толкоз забавни, че да ни наблюдава. Ние с постовете си във Facebook даваме доста по-големи благоприятни условия за това “, споделя директорката.

На 7 септември следва втора игла на ваксинираните през днешния ден, като екипът ще пристигна отново на място. Директорката е помолила всички да споделят усещания с близки и познати.

Екипът направи и доста фотоси, които да качи във Facebook. Това също е част от офанзивата да се стимулират повече хора, изключително родителите. Те наблюдават, дори тези, които през лятото са в Германия и Франция. Като видят, че първа аз съм се имунизирала, ще имат повече доверие, когато ги увещавам в изгодите, счита Попиванова. Другата седмица потегля по къщите из " Столипиново " с осведомителни материали, а към началото на образователната година ще има още една атака на акцията й.

Д-р Петкова:

При предстоящ пик след 20 дни - повече не отлагайте!

Започнаха отново опашките пред пунктовете, към този момент има случаи и на цели болни фамилии

В последните седмици се ускорява потокът от хора, които се ваксинират, сподели доктор Екатерина Петкова. Основната причина съгласно нея е почналото повишаване на заболеваемостта. Много заболели имаме към този момент, идват цели фамилии, описа тя. Когато у нас дойдоха имунизациите на „ Модерна “, незабавно пратила своите родители.



Миналия уикенд се извили опашки в „ Пълмед “, единствено в събота били имунизирани 200 души. Хората идвали подразнени, че на никое място другаде в града не работи пункт, с изключение на в РЗИ. Постепенно се престрашават и младите, само че още има терзания, сподели доктор Петкова. Препоръчва всеки да избере най-подходящата за себе си ваксина дружно с персоналния доктор.

При плануван пик на четвъртата вълна след 20 дни в този момент е последният миг за имунизация и не трябва повече да се чака, предизвести шефката на ДКЦ „ Пълмед “ А също по този начин и имунизираните да не бързат да хвърлят маските – първо, тъй като след първата доза още на са предпазени, а и има болни, които са имунизирани, само че при тях заболяването минава по-леко.

Снимки: Наташа Манева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР