Ако може да се каже, че съществува насекомо, което наистина

...
Ако може да се каже, че съществува насекомо, което наистина
Коментари Харесай

Пчелата може да се похвали с най-добрия компас

Ако може да се каже, че съществува насекомо, което в действителност знае къде отива, то това е пчелата. Чрез характерни придвижвания, наричани още „ танц на пчелите “, който е определян от учените като най-сложния метод на връзка при неприматите, пчелата оповестява на останалите в коя посока и на какво разстояние се намира избран източник на храна.

Според специалистите в света има към 20 000 типа пчели, като единствено към 1000 от тях живеят на фамилии. Повечето пчели са самотници, само че тези, които живеят в фамилии, са извънредно общителни и разговорливи инсекти. Те имат най-сложното и загадъчно обществено държание измежду неприматите.

Как работи този „ танц “? През деня пчелата се ориентира  по разположението на слънцето. Когато напуща кошера, тя следи разположението му по отношение на посоката й на излизане. С отличната си времева ориентировка тя постоянно знае къде се намира в другите моменти от деня.

Танцът на пчелите носи името си от придвижванията, които извършва пчелата шпионин, която поклаща корема си ту наляво, ту надясно. Фигурата на този танц припомня осмица. По този метод пчелата оповестява на останалите къде е намерила източник на прашец и нектар.

Пак благодарение на слънцето намира и противоположния път до своя кошер. През нощта се ориентира благодарение на магнитното поле на Земята. Как става това? В задната част на тялото си има магнитни кристали от стоманен оксид, с които долавя и най-малкото отклоняване в магнитното поле. Затова споделяме, че медоносната пчела постоянно носи със себе си своя непогрешим компас.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР