Ако може да се говори за припокриване на антикорупционните закони

...
Ако може да се говори за припокриване на антикорупционните закони
Коментари Харесай

БСП категорични: Президентът да назначава шефа на антикорупционната агенция

Ако може да се приказва за припокриване на антикорупционните закони на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, то е най-вече 25%. Това съобщи на конференция депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков .
Според него главната разлика сред двата плана е, че този на левицата се върти към наказателното гонене на корупционните практики, до момента в който ръководещата партия се концентрира върху гражданската конфискация.
Тази заран водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова организира работна закуска с посланиците на страните от Европейски Съюз в България, чиято цел беше запознаване със законопроекта за основаване на профилирана организация по антикорупция. Зарков посочи, че са показани концепциите за структурата и проверяващите пълномощия на звеното и разликите с предложенията на парламентарната група на ГЕРБ. Той сподели, че задачата на срещата не е била полемика за рецензии и рекомендации във връзка с документа.
На журналистически въпрос дали текстът е показан пред посланиците на Съединени американски щати и Русия в България, националният представител акцентира, че занапред предстоят срещи с пратениците отвън Европейски Съюз.
В коментар за срещата зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева съобщи, че нейната цел не е била " алените " да чуят рекомендации от европейските посланици, а по-скоро да ги срещнат с целите си.
От Българска социалистическа партия потвърдиха, че няма да правят отстъпка от настояването си бъдещата специфична организация (Антикорупция) да има проверяващи функционалности и ръководителят ѝ да се назначава от президента.
Според Зарков, следва законопроектът да бъде изпратен и до Венецианската комисия, което ще подсигурява съгласувани права на лицата, попадащи под активността на организацията. Депутатът отхвърли обвиняванията, съгласно които юристи отвън Българска социалистическа партия приготвят новия закон, като сподели, че планът е дело на членове на парламентарната комисия на опозиционната партия. Той добави, че по-късно документът е изпратен за консултация до адвокатската фирма „ Илиев и партньори”, с която групировката си сътрудничи от 5-6 години.
Крум Зарков сподели още, че по-късно през днешния ден социалистите ще проведат среща във връзка избора на членове на Висшия правосъден съвет. Той подсети, че Българска социалистическа партия е излъчила най-вече претенденти – 6 от общо 18, като добави, че всички участници в чуванията са се показали добре.
https://www.actualno.com/politics/radev-da-naznachavam-predsedatel-na-antikorupcionnija-organ-ne-mi-e-samocel-news_632156.html
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР